Duo accordiano: Bojana Antović (klavir) i Julien Paillard (harmonika) na Ljetopisu

Subota, 15. jul biće dan rezervisan za muzičke programe Večernje scene. U sali Dvorca kralja Nikole, u 22h počeće koncert Dua Accoridana koji čine Bojana Antović (klavir) i Julien Paillard (harmonika). 

Program:

 • Germaine Tailleferre (1892-1983) – Fandango
 • Erik Satie (1866-1925) – Fandango
 • Erik Satie (1866-1925) – Trois morceaux en forme de poire
  Manière de commencement
  Prolongation du même
  II
  En plus
 • Astor Piazzolla (1921-1992) – Milonga del Angel
 • Arthur Honegger (1892-1955) – Rapsodie
 • Darius Milhaud (1892-1974) – Suite anglaise
  Sailor Song
  Hornpipe
 • Arthur Honegger (1892-1955) – Marche funèbre
 • Francis Poulenc (1899-1963) – Le Bal masqué
  Intermède
  Bagatelle
  Finale
 • Astor Piazzolla (1921-1992) – Tangata

Duo Accordiano predstavlja jedinstven i originalan spoj dva višeglasna i po konstrukciji različita instrumenta – klavira i harmonike. Od svog nastanka, 2013. godine u Švajcarskoj, duo je aktivan na međunarodnoj sceni. Repertoar ovog dua čine kompozicije različitih epoha počev od baroka pa sve do savremene muzike, a ukrašavaju ga aranžmani napisani baš za njihove potrebe. Nakon izdavanja albuma prvijenca pod nazivom Impressions nouvelles, 2015. godine, Duo Accordiano najavljuje izlazak njihovog drugog CD-a posvećenog slavnoj francuskoj „Šestorci” za 2017. godinu.

 

 

Bojana Antović je rođena 1988. godine u Kotoru. Već sa tri godine se interesovala za klavir i u svom rodnom gradu uspješno završila nižu muzičku školu. Školovanje je nastavila u srednjoj muzičkoj školi „Dr Vojislav Vučković” u Beogradu, u klasi profesorke Branke Žiravac. 2006. godine primljena je na Visoku školu umjetnosti u Bernu u klasi profesora Aleksandra Madžara. Nakon trogodišnje saradnje sa pomenutim umetnikom, a zatim i sa profesorkom Mihaelom Ursuleasom u Bernu, zavšila je osnovne studije u junu 2009. godine. U klasi profesora Homera Frančeša na Visokoj skoli umetnosti u Cirihu, 2011. godine stiče zvanje pedagoga sa najvišim ocjenama i time dobija nagradu – počast Zadužbine Werner i Berti Alter (Cirih). Dvije godine kasnije na istoimenoj Školi dobila je i svoje drugo magistarsko zvanje Master in Performance.

Bojana Antović je nosilac brojnih nagrada sa nacionalnih i internacionalnih takmičenja. Među njima su prve nagrade u Barleti 2000. i 2001. godine (Italija), u Kotoru 2001. i u Beogradu 2005. i 2006. godine. Aktivno nastupa sa svojim kamernim sastavima Duo Assai i Duo Accordiano u Švajcarskoj, Njemačkoj, Crnoj Gori, Srbiji, Južnoj Koreji, Sloveniji, Grčkoj, Českoj, Slovačkoj i Italiji. Od 2011. godine je angažovana kao profesor klavira u Muzičkoj školi „Region Thun”.

Julien Paillard je rođen 1986. godine u Ženevi (Švajcarska). U sedmoj godini započeo je da istražuje različite muzičke svjetove na harmonici: od klasičnog do popularnog repertoara, od savremene muzike do džeza. 2006. godine započinje osnovne akademske studije na Visokoj školi u Bernu u klasi profesora Teodora Ancelotija. Po sticanju diplome upućuje se na Visoku školu muzike u Lozani u klasi profesora Stefana Šapuija. Tamo se dodatno školuje na pedagoškom smjeru i u 2011. godine dobija zvanje diplomiranog muzičkog pedagoga.

Julien Paillard nastupa sirom Švajcarske, Francuske i Irske u različitim sastavima. Njegov talenat je podržan stipendijama Ženevske fondacije za omladinu (Fond Jeunesse) i Friedl Wald fondacije iz Bazela. Šireći krug poznanstva dobija prilike da bude kompozitor i aranžer brojnih projekata, koji mu dozvoljavaju dalji razvoj u različitim muzičkim smjerovima. Julien Paillard predaje harmoniku na Ciriškom muzičkom konzervatorijumu.

Prezentacija programa: Pjacola, argentinski kompozitor i stvaralac „tango nuevo”, postao je čuven po svom novom stilu spajajući uticaje tradicionalne muzike sa klasičnim pristupom komponovanja. Oplemenjujući ritmičke akcente tanga i uklapajući zvuk bandoneona iz porodice harmonika u klasične orkestracije, Pjacola prilagođava ovaj žanr koncertnom izvođenju.

Sličnu predanost narodnim melodijama susrijećemo u Parizu početkom 20. vijeka. Prava inspiracija folklorom, po Pulanku, treba da nađe sredinu između „njene srži i prefinjenosti”. Sa svojim savremenicima Darjus Mijom i Arturom Honegerom, pripadao je čuvenoj grupi „slavne Šestorke”, označivši svojom melodijskom svježinom i karakterističnom harmonizacijom početak nove francuske estetike. Ovi slavni kompozitori su svoju muziku ukrašavali elementima satire, parodije, humora i narodnog melosa koji su poticali sa tadašnjih pariskih vašara i iz svojevrsnih kabarea uz prizvuke harmonike. Muzika bez tabua i kompleksa kontrastuje „impresionističkom pretjerivanju” Debisija i Ravela i svoju jasnoću i privlačnost zvuka duguje uticaju Erika Satija, velikom prijatelju slavne Šestorke.

Balansirajući između Buenos Ajresa i Pariza, harmonika i klavir će svojim jedinstvenim zvukom oživjeti djela ovih kompozitora inspirisana folklorom i zabilježiti sopstvenim aranžmanima inovativni pristup modernoj interpretaciji klasične muzike.