Duhovita i surovo realna kritika današnjice zagrebačkog Exit teatra nagrađena stajaćim ovacijama

Predstava „Realisti“ zagrebačkog Exit teatra odigrana je sinoć pred punim amfiteatrom starobarske tvrđave, u okviru 35. Barskog ljetopisa, ostavivši publiku bez daha i malo koga ravnodušnim. Komad, nastao po humorističnom tekstu slovenskog pisca i scenariste Jure Karasa, režirao je Matko Raguž.

Petoro mladih glumaca, Domagoj Ivanković, Nika Ivančić, Nikola Nedić, Rok Juričić i Fabijan Komljenović, punih 85 minuta nižu šaljive replike, ulaze iz uloge u ulogu, iz situacije u situaciju, oživljavajući priču koja na zabavan, duhovit ali ujedno i surovo realan način kritikuje današnjicu i aktuelan društveni momenat.

Predstava je premijerno odigrana u martu ove godine i za kratko vrijeme osvojila je brojna priznanja među kojima se izdvajaju nagrade na 29. Festivalu glumca u organizacii hrvatskog društva dramskih umjetnika Vukovarsko-Srijemske županije, nagrade na 46. Danima satire Fadila Hadžića za najbolju mušku glavnu ulogu i mladu glumicu i druge.

Uspjeh predstave koju je barska publika nagradila stajaćim ovacijama, prema mišljenju Domagoja Ivankovića, proizilazi iz teme kojom se bavi.

„Mislim da je razlog tome što smo vrlo aktuelni, vrlo točni i što smo uspjeli nekako pridobiti publiku i kritiku na našu stranu time da smo pogodili upravo ono sa čime se i oni bore i to smo uspjeli prikazati na sceni“, kazao je on.

Haotična realnost i trenutni društveni problemi predstavljani su na komičan i duhovit način koji je, prema Ivankovićevim riječima, jedini ispravan.

„Smatram da kroz komediju, tj. kroz ovakvu vrstu igre možemo ljude prvo otvoriti, a onda im dati neki komentar na tu cijelu situaciju koju prikazujemo, tako da mislim da je humor odnosno komedija jedini način za pokazati ovu tešku situaciju. Mislim da se prvo moramo zezati s njom da bi je mogli onda postaviti na sceni”, istakao je Ivanković.

Mlada glumačka ekipa sjajno je odgovorila na kompleksnost pripreme ovog izazovnog komada uzimajući u obzir činjenicu da je bilo potrebno pokriti nekoliko uloga koje igraju, uz elegantne i brze promjene kako bi se dobio osjećaj jednostavnosti.

„Ja to posmatram kao neki glumački trening u kojem iznova mogu ispitati neke svoje granice i ići dalje i nekako se jednostavno iskontrolirati i isdiciplinirati da odradim sve uloge najbolje što mogu. To šaltanje iz mjesta u mjesto na sceni nam je u prirodi posla, tako da je ovo i jedna vrsta izazova, a i zadovoljstva”, rekao je Ivanković koji je, za igru u ovom komadu, dobio nagradu  „Mladen Crnobina Gumbek” za najbolju glavnu mušku ulogu.

Zadovoljstvo prijemom predstave i reakcijama publike istakao je Rok Juričić.

„Ovo je već 32. izvođenje ove predstave i svuda smo dočekani srdačno i sa oduševljenjem. Ono što je za to zaslužno je činjenica da ove neke naše svakodnevne kućanske situacije, probleme i bitke stavljamo u isti nivo sa onim velikim, svjetskim, univerzalnim bitkama, i obratno, pa se tu događaja taj momenat poistovjećivanja”, zakljucio je Juručić.