Dokazali da kontrabas više nije samo prateći instrument

Kompozicije profesora Senada Gačevića pisane za kontrabas sinoć je publika Barskog ljetopisa imala priliku da čuje na Sceni u Starom Baru u izvođenju kvarteta Bassonegro. Sve kompozicije našle su se u zbirci „Bassonegro“, koja je nedavno objavljena. Osim Gačevićevih autorskih radova, zbirka sadrži i obrade tradicionalnih melodija sa ovih prostora, kao i nekoliko komada koji su bili izvođeni na crnogorskom dvoru.

Izvor: Danilo Dado Pavlović

“Prvi rad nastao je 1984. godine, a pisao sam za ovaj instrument sve do 2021. Ovo je pvi put da se objavljuju sabrana djela za kontrabas. Nekoliko je razloga zato što sam se odlučio da pišem baš za ovaj instrument, a jedan od njih je što je kontrabas dugo vremena tertiran kao orkestarski, tačnije prateći. Profesor Pavel Aksamit iz Posljske napravio je grupu odličnih kontrabasista, i oni su tražili do mene da pišem za njih kako bi pokazali svoj virtuozitet. Tako je sve krenulo ‘84. godine sa prvom kompozicijom. Sve ove godine nijesam prestajao da pišem za kontrabasiste, i sad sam sve to objavio”, ispričao je Gačević.

Sa ponosom ističe činjenicu da su njegove kompozicije interesantne i kontrabasistima u širem regionu, te se nada da će iste doprinijeti da se ovaj instrument popularizuje.

“Imam potvrde sa osam akademija šireg regiona da je knjiga uvrštena u nastavne planove i programe studija kontrabasa od prve godine osnovnih studija, do kraja master studija. To je zapravo jedino izdanje te vrste i mislim da sam jedini profesor u Crnoj Grori čija se knjiga koristi od prve osnovnih do završne master studija u redovnoj nastavi kao obavezna literatura. Jedan od razloga je i nedostatak te literature, ali vjerujem da je i kvalitet tog djela u pitanju. Tako da će ove kompozicije imati jak odjek u široj regiji, ne samo kad je u pitanju bivša Jugoslavija. Od Ljubljane do Skoplja je završena procedura da knjiga bude obavezna literatura, tako da će koristiti velikom broju ljudi”, otkriva Gačević.

Reakcijama publike u Baru nakon koncerta je zadovoljan.

“U toj atmosferi turizma, koncertu je prisustvovao veliki broj ljudi, a uglavnom je to bila kvalifikovana publika. To se moglo čuti i po njihovim rekacijama. Nije uobičajena publika turista, nego su ljudi baš namjenski došli na koncert. Odlične su reakcije i baš sam zadovoljan, kolege su svirale izuzetno i očigledno da su bili inspirisani prelijepim prostorom Staroga Bara”, pohvalio se Gačević.

Reakcijama na koncert sastava Bassonegro zadovoljan je i vođa kvarteta Veljko Belević.

Izvor: Danilo Dado Pavlović

“Bio je to predivan koncert u onom divnom ambijentu u Starom Baru, mislim da je i publika sa koncerta otišla zadovoljna”, kaže on.

Sastav koji čine samo kontrabasisti nije tako česta koncertna formacija, a svoj kvartet Belević je formirao 2007. godine. Činili su ga tada studenti iz klase sa Muzičke akademije – Cetinje, danas već afirmisani umjetnici. Pored Belevića, u kvartetu sviraju Ljubinko Lazić, Slaven Turusković i Predrag Vujović.

Na pitanje da li je veća odgovornost svirati kompozicije koje su napisane posebno za instrument koji svira i koje publika nije imala priliku da čuje do sad, ili je lakše izvesti neke već poznate teme transkribovane za kontrabas, Belević odgovara:

“Kad izvodite bilo koje djelo, tu je nivo odgovornosti isti. Ova zbirka prvi put se prezentovala u Crnoj Gori i dala je novu vrijednost za bogatsvo muzičke literature, ne samo kod nas, već i na širem prostoru. Imajući u vidu da je ta literatura za solo instrument kontrabas često nedovoljna i neopravdano izostajala, kompozicije Gačevića daju značaj ovom instrumentu”, naglasio je Belević.

Knjiga „Zlatana- posljednji čuvar ognjišta“ Ranka Vujačića biće predstavljena večeras ispred Dvorca kralja Nikole, a u sklopu programa bARS od 20.30 časova. Ovo je šesta knjiga Vujačića, a ovoga puta inspiraciju je našao u mukutrpnom i podređenom položaju žene na selu u podlovćenskoj Crnoj Gori do Drugog svjetskog rata.