“Djeca su buduća publika svih naših kulturnih i edukativnih manifestacija”

Mali Atelje „Arlekin“ bio je u četvrtak, 19. aprila, gost zimske scene Ljetopisa. Oni su, za najmlađe učenike barske Osnovne škole „Jugoslavija“ izveli edukativno predstavu o saobraćaju „Ne žuri, stoj! Čuvaj glavu druže moj“. Uloge tumače Ivona Čović Jaćimović i Žana Gardašević Bulatović, koje potpisuju i režiju. Predstava se na dopadljiv i djeci prijemčiv način bavi pravilima ponašanja u saobraćaju.

Imale smo motivaciju koleginica Gardašević i ja, usljed situacije koja se nažalost dešava na crnogorskim drumovima, da na neki način skrenemo pažnju i edukujemo, kako djecu, tako i umnogome roditelje, kazala je glumica Ivona Čović Jaćimović.

Kako se ponašati tokom vožnje automobilom, a kako kada smo pješaci? Kako prelaziti ulicu i šta nam govore semafor, znakovi i saobraćajni policajci? To su samo neka od pitanja na koja ova predstava daje odgovore. Cilj je, dakle, podići nivo svijesti o bezbjednosti u saobraćaju. A time i pokazati i djeci i roditeljima koliku moć u našem sazrijevanju može i treba da ima pozorište, onda kada se bavi ovakvim i sličnim temama.

Ne možemo reči da je pozorište generalno zapostavilo obrađivanje dobrih, lijepih, dječijih, edukativnih tema. Naprotiv. Roditelji su možda ti koji u zaboravili da se djeca zapravo najbolje edukuje kada dolazi u pozorište. To je naša buduća publika svih pozorišnih i umjetničkih dešavanja. Roditelji su, prije svega, zaboravili da je pozorište to koje je inicijalna kapisla I pokretač svih edukativnih I kulturoloških manifestacija, dodala je  glumica Ivona Čović Jaćimović.