DEKAMERON – Koprivica: Sedam vjekova kasnije neke stvari su identične

Premijera predstave „Dekameron“, pozorišne koprodukcije JU Kulturni centar Bar („Barski ljetopis“), Gradskog pozorišta Podgorica i Narodnog pozorišta Niš, po dramatizaciji Stevana Koprivice, a u režiji Dejana Projkovskog, biće odigrana u petak, 28. jula na Ljetnjoj sceni Doma kulture sa početkom u 21.30h.

„Dekameron“ Đovanija Bokača predstavlja međašnji kamen evropske književnosti i civilizacije. Ovo raskošno renesansno djelo čiji je osnovni motiv kuga, koja je u trinaestom vijeku harala Evropom, u dramatizaciji jednog od najvećih živih pisaca i dramaturga, dobija novo viđenje.

„Trudio sam se da poštujemo Bokača i jedno od najvećih renesansnih književnih djela, a sa druge strane da se tiče nas danas, da taj komad bude nešto što je gledaocu zanimljivo i aktuelno i da nađemo zajedničke imenitelje renesanse i današnjeg doba. Zajedno sa rediteljem našli smo teatarski, relevantan način za čitanje ovog djela. Sedam vjekova kasnije neke stvari su identične. Manipulacija, dogma, bolest na kraju krajeva, jer kuga ima similariju sa kovidom. Socijalna izolacija, niski interesi, sve su to stvari koje i danas srećemo, a koje su bile prisutne i onda i koje imaju ishode kojima se možemo nasmijati a u suštini su tragični“, kazao je Koprivica.

Iskusna imena niškog pozorišta u sinergiji sa talentovanim i energičnim mladim glumcima iz Crne Gore u finalu daju dobitnu kombinaciju, kaže Koprivica, što predstavi garantuje dug vijek.

Po riječima dramaturga koji je i direktor Gradskog pozorišta Podgorica, Projkovski pripada vrhu regionalnog rediteljskog svijeta čiji su komadi nagrađivani i spajaju artističko i komercijalno. Ovo je četvrta predstava koju je u posljednjih sedam godina u našoj državi režirao Dejan Projkovski. Rad sa crnogorskim glumcima iznova ga raduje zbog, kako kaže, njihove specifične energije, a Crnu Goru smatra svojim pozorišnim domom.

Makedonski reditelj ističe da ovo pozorišno ostvarenje ima duh mjesta u kom je nastalo, te da je prethodnih petnaest dana u Baru doprinijelo energiji predstave. „U središtu priče je čovjek i njegova ideja o ličnoj slobodi i izborima“, kaže Projkovski podsjetivši da kuga koja je harala Firencom i korona koja nas je prije dvije godine pogodila predstavljaju savršenu paralelu.

„Svi znamo šta smo tada izgubili i zaboravljamo šta imamo kada imamo slobodu. Napravili smo predstavu baziranu na ’Dekameronu’ ali smo dodali priče vezane za renesansu, za Mikelanđela, Da Vinčija, Petrarku, Aligijerija. Mislim da imamo jednu specifičnu predstavu sa savremenim scenskim jezikom koji smo svi zajedno, kroz ovu dvomjesečnu pozorišnu laboratoriju, stvorili.“

Bokačo u izolaciju smješta grupu mladih ljudi koji će se bolesti i smrti oduprijeti pričanjem priča, uživanje, u životu, poklonjenim trenucima sreće u okruženju Apokalipse. Ponekad nam se učini da, na civilizacijskom planu, četrnaesti vijek još uvijek traje.

„Raditi jedan ovakav svjetski klasik u današnje vrijeme samo po sebi je uzbuđenje i uspjeh“, kazao je direktor Narodnog pozorišta Niš Spasoje Milovanović.

„S obzirom na to da je ovo jedna od velikih koprodukcija, da je dramatizaciju radio najveći živi dramski pisac, imamo sve razloge da budemo zadovoljni i jedva čekam reakcije barske publike, a onda i niške, 10. septembra, kada će biti premijerno izvedena kod nas.“

Reprizno igranje „Dekamerona“ zakazano je za subotu, 29. jul, u 21.30h.

Cijena ulaznice iznosi 10€.

Telefon za rezervaciju karata: 068/278-760