„Čuvari tvog poštenja“ preispituju sistem vrijednosti savremenog društva

 Produkcija Gradskog pozorišta Podgorica – „Čuvari tvog poštenja“, nakon premijere i nekoliko uspješnih predstavljanja u Crnoj Gori i zemljama okruženja, odigrana je sinoć u, još jednom do posljednjeg mjesta ispunjenom, amfiteatru Starog Bara. Autorski projekat Borisa Liješevića, za koji je tekst napisala Stela Mišković, ušao je u takmičarski dio pozorišnog programa Večernje scene Barskog ljetopisa.

Dubravka Drakić, Branka Femić Šćekić, Božidar Zuber, Katarina Krek, Emir Ćatović, Pavle Ilić, Ivona Čović Jaćimović, Sanja Popović, Simo Trebješanin, Željko Radunović i Branko Ilić, prikazali su, svojim glumačkim umijećem, kroz komično-satiričnu prizmu svu tragiku savremenog crnogorskog društva i sistema vrijednosti koji ga određuje. Naime, tematsko-motivsko polazište ove predstave, kako već i sam naziv otkriva, bio je stih crnogorske himne kojim se proziva jedna od najvećih tekovina naše tradicije – poštenje. Liješević je krenuvši od toga, smjelo postavio brojna pitanja koja imaju zadatak da preispitaju naš aksiološki sistem koji počiva na ovom bezmalo kultu:Šta odlazi u tradiciju, a šta ostaje u životu? Šta je s tim našim poštenjem, gdje je ono danas i na koji način mi danas nosimo taj kult? Kao opterećenje, nužno zlo ili nešto drugo?“ Ni od jednog, pa ni od ovog pozorišnog komada ne treba očekivati da pruži i odgovore na pitanja koja je problematizovala, već da otvori put ka pravom, katarzičnom tumačenju i doživljaju. „Čuvari tvog poštenja“ na scenu postavljaju naopak svijet učenika jednog „elitnog“ odjeljenja devetog  razreda koji se suočavaju sa krađom novca koji su skupljali za druga koji treba da ide sa njima na ekskurziju i njihovih roditelja koji novonastalu situaciju rješavaju davanjem novog novca, ne uočavanjem nužne potrebe da svojoj djeci razgraniče kategorije dobra i zla u konkretnom slučaju. Iako dinamična i humorom bogata, ona publici, nakon skoro sat i po smijeha, ipak ostavlja gorak ukus u ustima, jasno im stavljajući do znanja dokle smo stigli, ka čemu kao društvo idemo i koliko smo daleko od onoga na šta nas imenovani stih himne podsjeća.

„Zapitali smo se, radeći na ovoj predstavi, na šta nas ta himna podsjeća, šta mi to treba da budemo, šta treba da čuvamo i jesmo li to sačuvali. Pa nešto jesmo, nešto nismo. Jako je teško suditi. Zato smo mi i predstavu radili tako da smo otvarali neka pitanja, a gledaoci su ti, koji će pojedinačno procijeniti šta je za njega pošteno, a šta nije, pošto poštenje nije baš univerzalna kategorija i pitanje moralnih normi je jako komplikovano. Ja sam uvjeren da svaki lik iz ove predstave ide iz najbolje namjere. Kad se stavite u poziciju onog koga treba da branite vi vidite da on to radi iz najbolje namjere i da nema trunku zadrške da nešto nepošteno radi. A da li zaista radi ili ne, to je na publici“, kazao je Simo Trebješanin koji je u predstavi tumačio lik direktora škole.

Ova predstava je tek na početku svog pozorišnog života već ima zabilježene uspjehe i nagrade i na gostujućim igranjima, pa nije ni čudo što ju je i barska publika prihvatila i pozdravila na kraju iskrenim oduševljenjem i stajaćim ovacijama.

Sljedeća predstava Ljetopisa planirana je za četvrtak, 27. jul. Predstava Narodnog pozorišta Subotica „Ana Edeš“ u režiji Jožefa Cajlika jedina je iz selekcije Večernje scene koja će biti, zbog tehničkih uslova, odigrana na Ljetnjoj pozornici, sa početkom u 21:30h. Karte su u prodaji i njihova cijena iznosi 5 eura.