Crnogorskom premijerom „Bjeguna“ podignuta zavjesa 36. „Barskog ljetopisa“

Fantastičnim muzičko-scenskim komadom „Bjeguni“, reditelja i koreografa Staše Zurovca, sinoć je na Ljetnjoj sceni započelo 36.izdanje multimedijalnog festivala „Barski ljetopis“.

Do 26. avgusta,poklonici umjetnosti i kulture u Baru svjedočiće bogatstvu ovogodišnjeg Festivala kroz njegove segmente– promišljen Književni, sadržajan Pozorišni i Filmski, inspirativan Likovni, dinamičan Muzički, ideju vodilju bARS i kreativan Prateći, sa brižljivo biranim programima namijenjenim širokom auditorijumu.

Dobrodošlicu na svetkovinu u čast umjetnosti i kulture, u ime jednog od pokrovitelja manifestacije, Ministarstva kulture i medija Crne Gore, poželjela je generalna direktorica Direktorata za kulturnu baštinu Dobrila Vlahović, istakavši da je „Barski ljetopis“ postao prepoznatljiva tradicionalna kulturna manifestacija, ne samo Bara već i mnogo šire, koja valorizuje i prezentuje umjetnost i podstiče raznolikost kulturnog izraza ali i važnost kulture i kulturne baštine za društvo.

„Sa preko 80 programa, „Ljetopis“ predstavlja svojevrsnu selekciju iz različitih disciplina stvarajući simbiozu – jedinstveno mjesto susreta i interakcije između umjetnika i publike kao i istorijskih vrijednosti bogate i raznovrsne kulturne baštine ovog područja. Osim izvanredno selektovanih programa, dodatnu vrijednost daju programi za najmlađe, kojima organizator jasno stavlja akcenatne samo na važnost njihove edukacije već i na, što je veoma bitno, uključivanje u programske sadržaje i radionice.“

Vlahović napominje da ovakvi događaji ne samo da pružaju platformu za umjetnike da izraze svoju kreativnost već i omogućavaju publici da se poveže na nov i inspirativan način.

„Festivali poput ovog imaju moć da nas ujedine, podstaknu na razmišljanje i obogate nas kao pojedinca ali i kao zajednicu. Oni su most koji spaja kulturu prošlosti, sadašnjosti i budućnosti čuvajući naše bogato kulturno nasljeđe i istovremeno podržavajući savremene umjetničke izraze“, zaključila je Vlahović, pozdravljajući napore i ističući potencijal „Barskog ljetopisa“ da postane svojevrsni brend ne samo grada Bara već i naše države.

Domaćin svečanosti glumac Danilo Čelebić istakao je da se radi o festivalu srećno biranog znaka i imena koji tiho i nenametljivo, više od tri i po decenije, na ćudljivom razboju društvenih promjena Crne Gore tka ’zlatnu nit’ našeg identiteta.„Ponavljanje prošlosti i naslućivanje budućnosti, čudesno je umjetničko putovanje kroz prostor i vrijeme koje baštini ’Ljetopis’“, govorio je, između ostalog, Čelebić u konferansi koju je za svečano otvaranje napisao dr Milun Lutovac.

JU Kulturni centar, uz svesrdnu podršku osnivača – Opštine Bar, teži drugačijem, progresivnom i savremenom– posebno osmišljenom društvenom ambijentu.

Tanja Spičanović, potpredsjednica Opštine, obratila se poštovaocima Festivala podsjetivši da je „Ljetopis“ nastao daleke 1987. godine, u nekim srećnijim vremenima, te da je zadržao inicijalni entuzijastični nerv, svoj integrativni potencijal i misionarsku ulogu kulturološkog svetionika.

„Pažljivo njegujući viševjekovnu tradiciju i duh svih barskih Mirovica, odgovarajući, istovremeno, na izazove modernog doba i savremene stvaralačke potrebe, „Barski ljetopis“ je postao neodvojivi dio identiteta svojih poklonika i učesnika. Osluškujući damare svog grada, u kojem se vjekovima prepliću uticaji raznih kultura, „Ljetopis“ već decenijama kroz sve umjetničke izraze, prezentuje i pažljivo prepliće različite visokokvalitetne sadržaje od klasičnih formi do onih inovativnih i alternativnih, pokazujući tako svoju otvorenost i težnju za konstantnim rastom“, kazala je Spičanović proglašavajući 36. „Barski ljetopis“ otvorenim.

 

 

Nakon vatrometa koji su priredili organizatori, uslijedila je crnogorska premijera muzičko-scenskog ostvarenja „Bjeguni“, hrvatskog reditelja i koreografa Staše Zurovca, koje je inspirisano romanom poljske nobelovke Olge Tokarčuk (Olga Tokarczuk). Muziku za ovo veliko djelo komponovao je renomirani rumunski violinista Aleksandar Balanesku (AlexanderBalanescu), a rađeno je u koprodukciji sa Hrvatskim institutom za pokret i ples / 40. Tjedan suvremenog plesa.

Zurovac je u ovom ostvarenju na izuzetan način povezao virtuozno muziciranje Balanescu Quarteta i ples kroz čiju se savršenu tehniku gledaocima prenosi priča o putovanju, nekad tužna, tragična, a nekad srećna. Na sceni su koferi, kao direktna asocijacija na putovanja, ali i jasno osvijetljena knjiga kao podsjećanje da je ovaj balet pred publiku izašao upravo iz jedne knjige. 

Burnim aplauzom ispraćeno je pet plesačica: Yuko Harada, Núria Giménez Villarroya, Kasija Vrbanac-Strelkin,

Lucija Kukor, Juliana Vargas Rodriguez, plesač, Shao YangHsieh, članovi Balanescu Quartet-a: violinisti Alexander Balanescu i Yuri Kalnits, Una Palliser (viola) i čelista Nicholas Holland. Na kraju je publika pozdravila i dizajnera svjetla Marka Mijatovića i koreografa Zurovca.

 

Podsjetimo, u susret svečanom otvaranju Festivala, upriličen je abrum tokom kojeg su učenici barske Muzičke škole i studenti Fakulteta dramskih umjetnosti sugrađane i goste pozivali na veliku feštu umjetnosti i kulture oživljavajući duh srednjeg vijeka na ulicama Bara. Kreaciju njihovih i kostima voditeljke Ivane Mrvaljević potpisuje dr Anastazija Miranović.

Večeras će na Šetalištu kralja Nikole u 21.30h biti odigrana predstava za djecu „Luckasti klovnovi“, prvi događaj Pratećeg programa ovogodišnjeg „Ljetopisa“.