Big Bend RTS: džez koncert filmske muzike

Gostovanje Big bend RTS-a organizuju Barski Ljetopis i TO Bar, odvojeno od tradicionalnog programa klasične muzike.

Big bend RTS-a osnovan je 1948. godine pod imenom Zabavni orkestar Radio Beograda, da bi se 1954. godine odvojili gudači, a orkestar nastavio rad u big band formaciji u kakvoj je i danas. Dugi niz godina, orkestar su predvodila dva najveća jugoslovenska dirigenta, kompozitora, aranžera: Vojislav Bubiša Simić i Zvonimir Skerl.

Tokom 55 godina rada, dobio je mnoge nagrade i priznanja, a sa orkestrom su nastupale najveće svjetske zvijezde džez muzike, kao i svjetskog šou biznisa. Orkestar je bio kolijevka svim domaćim džez muzičarima, koji su danas poznati kod nas i u svijetu (Bora Roković, Mile Pavlović…). Posljednjih godina, generacija mladih muzičara poteklih iz Džez orkestra Radio-televizije Srbije, nastavlja ovu tradiciju.

Orkestar ima veliki repertoar djela klasičnog džeza, domaćih djela baziranih na muzičkom nasljeđu, kao i repertoar evergrin i filmske muzike.

Big bend ima veliko iskustvo u izvođenju džez kompozicija pisanih na temu etno muzike, proistekle iz našeg kulturnog nasleđa koje su sa velikim interesovanjem prihvaćene od publike.

Urednik redakcije džez muzike je Dragoslav Stanisavljević “Fredi”, a dirigent Ivan Ilić.