Zimska scena Barskog ljetopisa u januaru raznovrsna i uzbudljiva

Nakon nedjelju dana praznične pauze u inače kontinuiranom programu zimske scene „Četvrtkom u Dvorcu“, organizacioni tim i selektori programa Barskog ljetopisa najavljuju raznovrstan i uzbudljiv januarski repertoar sa segmentima iz domena pozorišnog, muzičkog, književnog i likovnog stvaralaštva.

Pozorište će i u prvom mjesecu 2018. godine biti u znaku produkcije iz regiona. Ovoga puta gost Bara biće Beogradsko dramsko pozorište. Predstava za djecu pak crnogorska je produkcija. U okviru književnog programa biće afirmisani naši mladi pisci i pjesnici. Kroz likovni program Barani će se upoznati sa stvaralaštvom crnogorskog umjetnika svjetskog glasa, jedinim našim dobitnikom prestižne nagrade „Mikelanđelo Karavađo“. Muzički program biće opet u svjetlu džeza, ali ovoga puta pred našom publikom nastupiće originalan sastav, jedini svoje vrste, koji se u Crnoj Gori do sada nikada nije mogao čuti.

Program će  u sali Dvorca kralja Nikole, 11. januara u 19h otvoriti Forum mladih pisaca KIC-a „Budo Tomović“, koji će promovisati treći zbornik poezije i proze 12 autora, članova Foruma, pod nazivom „Rješenje zagonetke“. U programu će učestvovati pjesnici Barbara Delać, Marko Stanojkovski, Jelena Đurović i Luka Boljević, uz muzičku pratnju gitarista Isidora Gajevića i Dženana Drekovića.

Januarski program nastavlja se 18. u mjesecu, kada će, takođe u Dvorcu u 19h, biti otvorena izložba slikara Milutina Obradovića. Jedini umjetnik sa Balkana koji je dobio prestižnu nagradu za savremeno umjetničko stvaralaštvo „Mikelanđelo Karavađo“, predstaviće radove nastale u periodu od 2015. do 2017. godine. Izložbu će otvoriti dr Anastazija Miranović, selektorka likovnog programa Ljetopisa i istoričarka umjetnosti.

Kada je riječ o pozorišnom programu, na sceni u Dvorcu, 25. januara biće postavljena predstava Beogradskog dramskog pozorišta „Ne igraj na Engleze“, koju je režirala Staša Koprivica, po tekstu Vladimira Đurđevića. U ovom interesantnom, dinamičnom, gorko-komičnom komadu uloge tumače Marko Živić, Danijel Sič i Ivan Tomić. Predstava počinje u 19h.

Ovaj dio programa zimske scene biće zaokružen 01. februara, za kada su planirana čak dva događaja. Prvi će biti predstava za omladinu „Kinez“ (14+), rediteljke Anje Suše, a koprodukcije Gradskog pozorišta Podgorica i Kotorskog festivala pozorišta za djecu. Ovaj komad, za razliku od svih ostalih programa, počinje u 12h. Istog dana, u večernjim časovima, tačnije u 19h počinje koncert „Beogradskog Dixieland Orkestra“. Ovaj atraktivni osmočlani sastav jedini je orkestar na Balkanu koji se kontinuirano bavi umjetničkim izvođenjem muzičkog pravca „New Orleans Traditional Jazz“, prvom fazom u nastanku džeza. Zahvaljujući svojoj osobenosti, veoma brzo su prerasli su u unikatni putujući muzej izvornog džeza i postali poznati svjetskoj javnosti, dok im je ovo prvi put da nastupaju u Crnoj Gori.

Svi programi zimske scene Barskog ljetopisa su besplatni, osim predstava za koje su karte već u prodaji. Mogu se kupiti na biletarnici u Dvorcu kralja Nikole, svakog dana u interval8 od 16h do 20h (osim 7. i 8. januara kada će Dvorac raditi do 18h, usljed božićnih praznika) ili rezervacijom na broj 068/278-760. Cijena karte je 5 eura. U okviru pozorišnog programa za djecu, realizuje se saradnja sa osnovnim i srednjim školama u Baru.