Barski muzičari i književni stvaraoci u utorak na Ljetopisu

Večernja scena Barskog ljetopisa u utorak, 11. jula biće u znaku barskih umjetnika. Naime, u 21h na platou ispred Dvorca kralja Nikole počinje promocija novih priča o Baru: “Povratak u Ulicu maršala Tita”, Željka Milovića i “Priče ispod Stare masline”, Rajka Joličića. Moderator ove književne večeri biće novinar Radmir Petrić. Nakon promocije, program se nastavlja u sali Dvorca u 22h gdje će nastupiti duo Dina Desančić (violina) i Safet Drljan (harmonika).

KNJIŽEVNO VEČE

Željko Milović je crnogorski književnik, novinar i publicista. Rođen je u Baru, 1968. godine, gdje i danas živi. Bio je urednik Barskih novina, bARS-a (časopis za umjetnost) i Novih barskih novina. Od 1994. godine radi kao novinar, voditelj i muzički urednik u Radio Baru, gdje uređuje i elektronski portal BARinfo. Član je Udruženja književnika Crne Gore.

Od 1986. godine publikuje muzičke kritike, članke i eseje, kao i raznovrsne  tekstove vezane za probleme kulture i subkulture. Priređivač je tri zbornika Udruženja književnika Ars Antibari. Od 1994.godine, kada mu izlazi prva knjiga poezije Bandiera Rossa, pa do ove godine, kada je publikovao zbirku priča Povratak u Ulicu maršala Tita, objavio je jedanaest poetskih i proznih djela. Njegova  najnovija knjiga, kao sentimentalni vremeplov u šezdesete i sedamdesete godine prošlog vijeka, obuhvata pedeset istinitih priča koje opisuju galeriju slavnih Barana, sada već barskih legendi. Sem toga, samostalni je autor tri monografije i kourednik i koautor još dvije monografije vezane za Bar. Njegovo ključno djelo je monografija Crnogorska pop-rock muzika 1954-1991, pionirsko djelo iz ovog domena u Crnoj Gori. Dobitnik je književne nagrade Ćamil Sijarić za zbirku pripovjedaka za 2006/07. godinu i nekoliko nagrada za radio novinarstvo, uključujući i Grand Prix na Festivalu radijskog stvaralaštva Crne Gore 2010. godine. Prvi je laureat godišnje nagrade časopisa Komun@ za promociju i valorizaciju kulturne baštine Crne Gore, 2015. godine.

 

Rajko Joličić je poznati crnogorski pjesnik, novinar, glumac, humorista, satiričar i humanista, vječiti barski Đedo Mraz. Rođen je 1947. godine u malom ribarskom selu Krnjice, na obali Skadarskog jezera. Svoj novinarski angažman započeo je kao lutajući reporter u Radio Baru, nastavio kao autor brojnih radio emisija, a potvrdio se i kao TV stvaralac. Živi u Baru i radi kao autor jedne od najslušanijih emisija Radio Bara Selu u pohode.

U književnom svijetu prepoznatljiv je kao poeta čija su djela zastupljena u mnogim antologijama književnosti za djecu širom regiona, kao i u lektiri za najmlađe. Njegove pjesme prevođene su na više stranih jezika. Do sada je objavio dvadeset pet naslova pjesama za djecu i odrasle. Preko trideset njegovih pjesama za djecu i odrasle su komponovane i mnoge su već postale  hitovi. On je, takođe, jedan od  Dva gusara iz Bara, najizvodjenije predstave u istoriji grada pod Rumijom. Dobitnik je mnogih priznanja za svoje stvaralaštvo, između ostalih laureat je nagrade za sveukupno stvaralaštvo za djecu i mlade Stara Maslina.

KONCERT

Program:

  • Koncert br. 1 u E-duru, Op. 8, RV 269, „La primavera“ (Proljeće) – Allegro, Largo, Allegro;
  • Koncert br. 2 u g-molu, Op. 8, RV 315, „L’estate“ (Ljeto) – Allegro non molto,Adagio e piano – Presto e forte, Presto;
  • Koncert br. 3 u F-duru, Op. 8, RV 293, „L’autunno“ (Jesen) – Allegro, Adagio molto, Allegro;
  • Koncert br. 4 u f-molu, Op. 8, RV 297, „L’inverno“ (Zima) – Allegro non molto, Largo.

Duo Drljan – Desančić je počeo sa radom  2013. godine i od tada je imao priliku da se predstavlja publici kako u zemlji tako i u inostranstvu. Na mapi gradova i sala u kojima je ovaj duo imao priliku da učestvuje izdvajaju se: Podgorica (CNP, KIC „Budo Tomović“), Bar (Dom kulture, Dvorac kralja Nikole), Bijelo Polje (Dom kulture), Plav (Dom kulture), Zagreb (Muzej Mimara), Turska (Svjetski muzički festival u Fetijama), Tivat (Dom kulture, Porto Montenegro), Budva (Svečana sala Splendida). Karakteriše ih jedinstveni, urbani aranžmanski pristup kako klasičnoj tako i popularnoj muzici, zbog čega su među publikom prepoznati kao pravo osvježenje.

 

Mr Dina Desančić rođena je 1988. godine u Baru. 2002. godine završava Nižu muzičku školu „Petar II Petrović Njegoš“, kao lučonoša. Iste godine upisuje se u Srednju muzičku školu za talente „Andre Navara“ u Podgorici, koju završava 2006. godine, takođe kao lučonoša. Iste godine polaže prijemni na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, kao prva na rang listi gudača, u klasi profesorke Evgenije Kravceve, u čijoj klasi diplomira 2010. godine sa desetkom.

Za vrijeme školovanja bila je učesnik brojnih takmičenja i dobitnica mnogih nagrada:

-u solo kategorijama: zlatna lira na Republičkom takmičenju (Kotor, 1998), treća nagrada na Saveznom takmičenju (Kotor, 1998), zlatna lira na Republičkom takmičenju (Tivat, 2000) i dr;

-u kategoriji kamernih sastava: prva nagrada u kategoriji dua na međunarodnom takmičenju Tri vijeka muzike Vivaldija (Beograd), srebrna lira u kategoriji kamernih dua na republičkom takmičenju (Kotor, 1998), zlatna lira u kategoriji klasičnih sastava na republičkom takmičenju (Kotor, 2001), prvo mjesto na republičkom takmičenju (Cetinje, 2005) i dr.

Kao orkestarski svirač, za vrijeme srednjoškolskih dana bila je koncertmajstor gudačkog orkestra Srednje muzičke škole za talente „Andre Navara“ u Podgorici, sa kojim je gostovala u Beču i Tirani, i član Crnogorskog revijskog orkestra. 2010. i 2011. godine izabrana je za koncertmajstora studentskih projekata na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Bila je član Camerate academica iz Novog Sada i festivalskog orkestra KotorArta 2009. i 2010. godine. Sarađivala je sa Khachaturom Almazianom, solistom iz Jermenije i njegovim orkestrom Almazian’s obsession. Imala je priliku da radi sa brojnim dirigentima, među kojima su Darinka Matić Marović, Radovan Papović, Andrej Bursać, Željka Milanović, Luis Fernando Malheiro, Nurhan Arman, Susanna Pescetti, Frank Fonkuber, Miroslav Homen, Tomislav Faćini…Dobitnica je nagrade novosadskog Univerziteta, za ostvarenu ukupnu prosječnu ocjenu tokom osnovnih studija od 9, 86.

U periodu od oktobra 2010. do avgusta 2011. godine bila je violinista alternativnog i ekstravagantnog sastava iz Novog Sada, koji je bio kombinacija električnih gudačkih instrumenata i elemenata roka, latina, elektro svinga i tradicionalnih motiva Vojvodine i Balkana. Među značajnijim nastupima sa ovim sastavom su nastupi u operi i teatru Madlenijanum, Sava centru u Beogradu, Cankarjevom domu u Ljubljani, hali Borik u Banja Luci, Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. 2011. godine magistrira na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesorke Evgenije Kravceve, sa desetkom. Godinu kasnije, vraća se u rodni grad i započinje pedagošku karijeru kao magistar violine u ŠOMO „Petar II Petrović Njegoš“ u Baru i ŠOSMO za talente „Andre Navara“ u Podgorici. Postaje član Etno grupe Zora, počinje rad sa duom, i koncertira kao solista u zemlji i inostranstvu.

Prof. Safet Drljan je rodjen 1981. godine u Baru. Nižu i srednju muzičku školu završio je u Baru i Podgorici. Fakultet muzičke umetnosti završio je u Beogradu – nastavno odjeljenje Kragujevac, u klasi profesora Radomira Tomića. Tokom svog školovanja nastupao je na mnogim takmičenjima gdje je osvajao brojne nagrade, među kojima se mogu izdvojiti više prvih i specijalnih nagrada, kako u Crnoj Gori, tako i u Srbiji. 2002. godine nastupio je na takmičenju u Njemačkoj, gdje ulazi u prvih 15 kandidata za nagradu. Bio je polaznik više ljetnjih škola u Kragujevcu i Podgorici, gdje je imao priliku da radi sa najeminentnijim profesorima u svijetu harmonike (Juri Šiškin, Vječeslav Semjonov, Peter Gerter, Mika Vairinen, Vojin Vasović i drugi). Trenutno radi u Muzičkoj školi u Baru, gdje sa učenicima postiže veoma zapažene rezultate. Pored pedagoškog rada, veoma je prepoznat po koncertnim nastupima, kako u Crnoj Gori tako i u inostranstvu. Daje poseban pečat u izvođenju klasičnih djela iz vremena baroka, klasicizma, romantizma i muzike XX. vijeka, uzdižući harmoniku na jedan veći umjetnički nivo. Jedan je od osnivača kulturne manifestacije Veče Sevdaha u Baru i jedan od nezaobilaznih umjetnika koji učestvuju pod organizacijom Centra za kulturu manjinskih naroda u Crnoj Gori. Pored izvodjenja klasičnih dijela, takodje se bavi obradama etno pjesama, unoseći u aranžmane lični pečat, na koji publika nikad ne ostane ravnodušna.