Autorsko pjesničko veče Milice Mime Vukmanović na „Ljetopisu”

Festival se nastavlja u četvrtak, 17. septembra književnim programom. Poznata Baranka, Milica Mima Vukmanović, imaće svoje autorsko veče kod Dvorca kralja Nikole, koje počinje u 21h. Ona će promovisati svoju posljednju zbirku poezije: „Itija rukopis iz sna“. Moderatorka večeri biće Ana Pejović.

 

O autorki: 

Milica Mima Vukmanović rođena je u Baru 19. oktobra 1956. godine.

Objavila je nekoliko knjiga poezije: „Sveti grijeh“ (1990 – SPR-Titograd), „Itija“ (1993 – Grafopublik, Beograd), „Plač vinskog mjeseca“ (1994 – Unireks, Beograd), „Itija rukopis iz sna“ (2019 – JP Kulturni centar Bar, Nove i izabrane pjesme).

Njena poezija je zastupljena u mnogim zbornicima, izborima i u tri antologije: „Snevne Evine kćeri“, „Antologija pjesama o vinu“ i „Antologija pjesama o maslini“.

Poezija joj je prevođena na ruski, rumunski, makedonski, slovenački, engleski i italijanski jezik.

Milica Vukmanović je učesnica mnogih književnih festivala u Crnoj Gori i regionu, a njeno stvaralaštvo je nagrađeno brojnim priznanjima.

 

„ITIJA RUKOPIS IZ SNA“ – knjiga poezije

Riječ kritike:

…„Polazeći od samog naslova kao simboličnog paralelizma neba i zemlje, sintagmatske složenice koja upućuje na spoj duha i tijela, na spoj dva tijela, na spoj lica i naličja, lica i predjela kojima putuje njegov duhovni konstituent, zbirka poezije Milice Vukmanović „Itija rukopis iz sna“ otvara jedno nepregledno polje asocijativnih nizova u čijoj simbolici prepoznajemo i sopstvenu drugost, onostrani egzistencijalni actus (bitak) koji je Frojd nazvao ID a njegova psihoanaliza ga okarakterisala kao „podsvjesno“. Upravo iz tog asketski ogoljenog predjela duše, iz esencijalne nutrine složenih psihičkih procesa, umjetnički libido pjesnikinje Vukmanović započinje svoj suptilni ples zavodeći veličanstvenim metaforama i različitim tematskim inscenacijama kako podijum pjesme, tako i hronotop trajanja sa svim svojim bremenitim oscilacijama emocije, vođene prvenstveno snagom ljubavi, tom bezrezervno poklonjenom istinom, o sebi ponuđenoj, o sebi predatoj, o sebi rezigniranoj, lucidnoj, razigranoj i pomalo izgubljenoj…

…Ovo, do sada napisano, predstavlja samo minoran osvrt na poetiku Milice Vukmanović jer nije pjesma ono što pročitate, pjesma je ono što u vama propjeva kada zatvorite oči, za tren ili vječnost, svejedno.

Ova zbirka poezije ima tu moć. Pročitajte, zatvorite oči i oslušnite vječnost u vama.

mr Ana Pejović