Areus Art: “Hipertenzija”, režija: Svetislav Basara

Areus Art, Srbija

Autor i reditelj: Svetislav Basara
Žanr: komedija
Trajanje: 95 min
Izvršni producent: Dejan Janković

Igraju: Predrag Ejdus i Bane Trifunović

O predstavi: 

Svetislav Basara, jedan od najznačajnijih savremenih srpskih književnika, sa već sada antologijski priznatim dramaturškim opusom, u svom komadu “Hipertenzija” na autentičan, duhovit, ironičan način, bez banalne dnevno-političke aktuelizacije, donosi apsurdno-istinitu priču punu grotesknog i paradoksalnog humora.

Riječ autora:

Hipertenzija se, kako i dolikuje pozorištu, bavi (crno)humornim i (tragi)komičnim aspektima te borbe sa vetrenjačama. Pritom se ne zadržava isključivo na savremenim srpsko-srpskim bitkama, već se kroz prisećanja ražalovanog udbaša Mitra Kurdulije vraća u prošlost, u sedamdesete i osamdesete godine prošlog veka i ulazi u dijalog sa, sada već klasičnim delom Duška Kovačevića „Profesionalac“. Ova predstava, kao i pozorište, uostalom, nije tu da menja realnost nego da ukazuje na stvari koje bi trebalo promeniti. Ako se pritom nasmejemo, dobro je. Još ako nas se sete za Dan bezbednosti, našoj sreći neće biti kraja“.
Svetislav Basara – književnik

Svetislav Basara – književnik

O autoru i reditelju: 

Svetislav Basara, rođen u Bajinoj Bašti 1953. godine, jedan je od najcjenjenijih i najčitanijih savremenih srpskih književnika. Autor je više od dvadesetak knjiga – romana, zbirki pripovijedaka, drama i eseja. Dobitnik je više srpskih i međunarodnih nagrada za književnost, a njegov roman „Fama o biciklistima“ smatra se jednim od najboljih romana druge polovine dvadesetog vijeka u srpskoj književnosti. Samo neki od objavljenih naslova su: „Napuklo ogledalo“,„Peking by Night“, „Kinesko pismo“, „Fama o biciklistima“, „Bumerang“, „Džon B. Malkovič“, „Kratkodnevnica“, „Looney Tunes“, „Mongolski bedeker“ (Nolitova nagrada), „Na Gralovom tragu“, „Na ivici“, „Sveta mast“, „Ukleta zemlja“, „Srce zemlje“, „Uspon i pad Parkinsonove bolesti“, „Izgubljen u samoposluzi“, „Dnevnik Marte Koen“, „Stradija“, „Fundamentalizam debiliteta“, „Tušta i tma“  i mnoge druge. Za roman „Uspon i pad Parkinsonove bolesti“ dobio je NIN-ovu nagradu za najbolji roman objavljen 2006. godine. Prvi je dobitnik nagrade Fondacije Borislav Pekić. Za roman „Andrićeva lestvica užasa“ 2016. godine dobio je Književnu nagradu „Dušan Vasiljev“, kao i nagradu „Isidora Sekulić“ za roman „Anđeo atentata“.  Drame Svetislava Basare izvođene su na mnogim scenama, a knjige prevođene na engleski, francuski, njemački, mađarski, bugarski, italijanski, španski i makedonski jezik.