Aplauzi za hor „Sempre Allegro“ na otvorenoj sceni

 Nakon književne večeri, sinoć je, na platou ispred Dvorca kralja Nikole, Mješoviti pjevački zbor „Sempre allegro“ iz Rijeke upriličio koncert „Evropska prijestonica kulture 2020. gradu Baru 2023“. Veliki broj posjetilaca sa uživanjem je pratio nastup gostiju iz Rijeke, nagrađujući ih aplauzom nakon svake numere.

Hor „Sempre allegro“ treći put je u Crnoj Gori, a prvi u Baru. Repertoar su, po riječima dirigentkinje i osnivačice, Helge Dukarić Dangubić, prilagodili ljetnjem umjetničkom festivalu kakav je „Barski ljetopis“. Izveli su, pored ostalog, tradicionalnu gospel muziku, hitove grupa „ABBA“, „The Queen“, „Beach Boys“ i Bobby Hebba, tradicionalne klapske pjesme, numere iz repertoara Olivera Dragojevića i Gibonnija, te partizansku „Bella Ciao“ i za kraj Splet crnogorskih pjesama.

 

 „Krenuli smo sa gospel pjesmama i popularnim obradama, nastavili sa svojevrsnom himnom Primorsko-goranske županije, kraja iz kojeg dolazimo, da bismo nastavili sa Kaplanovim ’Gajardom’, te Oliverom Dragojevićem… Ovaj amaterski hor konstantno podiže ljestvicu više prijavljujući se na razne međunarodne festivale, takmičeći se i osvajajući najviša odličja i pjevački i u konkurenciji dirigenata“, kazala je Dukarić Dangubić, izrazivši zadovoljstvo nastupom kao i načinom na koji ih je publika prihvatila.

Dukarić Dangubić je hor osnovala 2014. godine okupivši zaljubljenike u muziku i horsko pjevanje. Kroz svoj program, ovaj hor njeguje i promoviše kulturno stvaralaštvo matičnog područja, riječke, istarsko-primorske i, uopšte, hrvatske muzičke baštine, ali i djela svjetske horske literature.

Koncert u Baru organizovao je Savez Crnogoraca Hrvatske iz Rijeke. Barane i goste pozdravio je, u ime organizatora, predsjednik Saveza, Ljubo Radović, zahvalivši na gostoprimstvu predsjedniku Opštine Bar Dušanu Raičeviću, JU Kulturni centar i TO Bar. Podsjetio je kako je saradnja sa Barom iznjedrila 32 manifestacije – likovne, muzejske, zatim književne večeri, okrugle stolove, naučne skupove, a ima ih i iz oblasti lova, pčelarstva, maslinarstva, na nivou razmjene iskustava u cilju unapređenja različitih djelatnosti.

„Od 1993. cilj je da se organizuje što više manifestacija radi uzajamnog upoznavanja dvije domovine i stvaranja osjećaja zajedničkog kulturnog prostora gdje ljudi mogu djelovati i osjećati se bliskim i svojim. Imamo podršku brojnih organizacija i institucija. A mi to pravdamo na dosta dobar način i imamo povjerenje dočim se najveći broj naših programa prihvata za sufinansiranje“, istakao je Radović, zaključujući da dok god diše „crnogorski duh u Crnoj Gori postojaće i kulturna veza između njihove dvije domovine – Crne Gore i Hrvatske.“