Aplauzi i ovacije na šestom barskom igranju “Orkanskih visova”

Predstava „Orkanski visovi“, koprodukcijsko ostvarenje 30. festivala „Barski ljetopis“ i Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“ na Cetinju odigrana je u subotu veče, 17.avgusta u Starom gradu Baru, čime je ujedno i završen pozorišni program ovogodišnjeg „Ljetopisa“. Režiju za ovaj komad, rađen po motivima romana Emili Bronte, potpisuje Dora Ruždjak Podolski, renomirana hrvatska rediteljka dok su dramatizacija i dramaturgija povjereni crnogorskoj dramskoj spisateljici Steli Mišković.

Ovaj klasik svjetske književnosti, postavljanjem na Večernju scenu jubilarnog 30. „Barskog ljetopisa“ 2017.godine, doživio je ujedno i svoju prvu dramatizaciju na Balkanu, a prema ocjenama pozorišne kritike „Orkanski visovi“ su predstava koja snagom narativne strukture, izvanrednom glumom i inteligentnom režijom zavređuje pažnju publike. Protekle godine, na festivalu mediteranskog teatra „Purgatorije“, predstava je, jednoglasnom odlukom žirija, nagrađena specijalnim priznanjem za umjetničko dostignuće.

Glumica Branka Stanić, koju barska publika posebno voli, kaže da ova predstava ima svoju punu čar tek u ambijentu Starog grada i da je uvijek zadovoljstvo vratiti se na originalnu scenu:

„Osjećaj je predivan i danas smo upravo komentarisali kako su zapravo to ovdje „Orkanski visovi“, i kako gdje god drugo da igramo, eto imali smo i malu premijeru po Srbiji, ali ovaj ambijent je to, i ne bih ga zamijenila ni za šta drugo.”

Na svojoj prvoj mini turneji ova predstava je proteklog proljeća igrana na scenama tri najveća srpska pozorišta: Narodnog pozorišta u Beogradu, Narodnog pozorišta Sombor i Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Nakon tog iskustva, Stanićeva kaže, pokazalo se da ovaj klasik ima svoju publiku na kojoj god sceni da se igra, a višeminutni aplauzi to uvijek dokazuju:

„Bilo je divno, mi smo bili malo zatečeni zato što je taj aplauz trajao, trajao i trajao. Mi znamo kako mi igramo ovu predstavu, ali kad joj oduzmete svu ovu scensku autentičnost Starog grada Bara, mi se pitamo da li će to da fali? Da li će ljudi da reaguju? To su ipak „Orkanski visovi“ i vi imate odgovornost za jedno takvo djelo, ali stvarno smo prošli odlično.“

Na sceni u Starom Baru, rediteljka je insistirala na ambijentalnosti prostora, koji upisuje dodatni sadržaj, gdje metafora zavisi od metafizike samog prostora i vremena dok u zatvorenom prostoru, dobija se intimnost koja je potrebna za sprovođenje osnovnog koncepta, a to je prisustvo, svjedočenje.

Od svoje premijere, prije dvije godine, ovo je već šesto igranje „Orkanskih visova“ pred barskom publikom, a još uvijek se traži karta više. To pokazuje da ovdašnja pozorišna publika preferira klasike a sinoć su višeminutnim aplauzom to i potvrdili, posebno nagradivši maestralne Miloša Pejovića i Anu Vučković u ulogama Hitklifa i Keti. Ostale uloge povjerene su talentovanim crnogorskim glumcima Emiru Ćatoviću, Katarini Krek, Dejanu Ivaniću, Jeleni Simić, Danilu Čelebiću i mladom Ognjenu Raičeviću.