Darja Samofalova (klavir)

          Program:

  • Scarlatti: Sonata No. 449, Sonata No. 413, Sonata No. 1;
  •  Beethoven: Sonata No. 8 Op. 13 Patetique;
  • Schubert: Impromptu Op. 90 No. 2 in E flat Major;
  • Rachmaninoff: Morceaux de salon, Op.10, No. 3 Barcarolle;
  • Chopin: Scherzo No. 1 Op. 20, Scherzo No. 3 Op. 39.

Darja Samofalova rođena je 1994. Godine u Beogradu. Muzikom je počela da se bavi od svoje šeste godine, kada je upisana u ŠOMO „Petar II Petrović Njegoš“ u Baru, u klasu mr Maje Basarab. 2007. godine se upisala u Srednju muzičku školu za talente „Andre Navara“, u Podgorici. Na međunarodnom takmičenju mladih pijanista Citta di Barletta u Italiji, u maju 2009. godine, osvojila je apsolutnu nagradu i specijalno priznanje za najboljeg pijanistu zemalja istočne Evrope.

Poslije završenog III razreda srednje škole, 2010. godine upisuje se na Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, kao student klavirskog odsijeka, u klasi prof. Ninoslava Živkovića, a zatim 2013. god u klasi prof. Nataše Mitrović. Uspješno nastupa na brojnim koncertima u salama: Zadužbine Ilije M. Kolarca, Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Dečjeg kulturnog centra, Studentskog kulturnog centra, Pozorišnog muzeja, sali Narodne biblioteke, i u galeriji Artget. Takođe je održala solističke koncerte u Crnoj Gori: u sali KIC „Budo Tomović“ (Podgorica, septembar 2010) i u sali muzičke škole „Petar II Petrović Njegoš“ (Bar, decembar 2013). 2013. godine osvojila je specijalnu nagradu na XVIII takmičenju kamerne muzike Srbije u Lazarevcu, u klavirskom duu sa koleginicom Marijom Vasić. Naredne godine  završile je osnovne akademske studije i upisuje se na master studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. 20. oktobra 2014. god. održava solistički koncert u galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti.

Dobitnica je nagrade Fonda Slobodanka Milošević Savić za najboljeg studenta četvrte godine i za najbolji postignut uspjeh iz glavnog predmeta u akademskoj  2013/14. godini, pa je tim povodom učestvovala na koncertima u Tirani i Skadru. Takođe je održala recital kamerne muzike sa koleginicom Marijom Vasić u UK Parobrod, u aprilu 2015. godine, a zatim i u Etnografskom muzeju. Maste studije završila je 2015. godine, kada se upisuje na specijalizaciju u klasi prof. Nataše Mitrović. 12. oktobra iste godine ponovo je nastupila u galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti. U 2016. godini svirala je solističke koncerte u sali Srpskog kulturnog centra, u UK Parobrod, u muzičkoj školi „Kosta Manojlović“, Pozorišnom muzeju i u Centru lepih umetnosti Guarnerius. Osim pomenutih, osvojila je I brojne druge nagrade na republičkim i međunarodnim takmičenjima: specijalna lira (Republičko takmičenje, 2003), zlatna lira (Republičko takmičenje, 2005, 2007), II nagrada na Međunarodnom takmičenju mladih pijanista (Šabac, 2005); II nagrada na Međunarodnom takmičenju mladih pijanista Davorin Jenko (Beograd, 2009, 2010, 2013), Specijalna lira na XXXVI Muzičkom festival mladih Crne Gore (2009), II nagrada na II Međunarodnom takmičenju mladih pijanista Vojislav Vučković (Beograd, 2011), I nagrada na XII Međunarodnom takmičenju mladih pijanista Davorin Jenko (klavirski duo, Beograd, 2015), II nagrada na XXI Međunarodnom takmičenju Petar Konjović (Beograd, 2016), III nagrada na VI Međunarodnom takmičenju Youth academy awards (Rimu, 2016).