Otvaranje izložbe fotografija Peđe Đonovića u Dvorcu kralja Nikole u četvrtak, 18. jula

Izložba fotografija Peđe Đonovića pod nazivom “Testament”, iz fundusa Narodnog muzeja Crne Gore, biće otvorena u četvrtak, 18. jula u 21h, u Dvorcu kralja Nikole. 

Izložbu koja predstavlja nastavak uspješne saradnje “Barskog ljetopisa” i Narodnog muzeja otvoriće dr Anastazija Miranović, direktorica NMCG i selektroka likovnog programa “Ljetopisa”.

Spirutalna snaga kojom plijene 22 rada posvećena “Testamentu” svjedoče o izuzetnoj snazi jedinstvenog i orginalnog likovnog rukopisa cetinjskog umjetnika. Motivi ciklusa “Testament” imaju za polazište motive iz Starog i Novog zavjeta.

Peđa Đonović je rođen na Cetinju, 15. novembra 1967. godine. Fotografijom se amaterski bavio u srednjoj školi. Od 1990. godine je radio kao fotograf u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture na Cetinju. Osim dokumentarne fotografije koju je radio u Zavodu, učestvovao je u snimanju nekoliko monografija, kao i u snimanjima većeg broja kataloga i kalendara. Više puta je izlagao na kolektivnim izložbama u Crnoj Gori.

Fotografiju je, kako je zapisao, doživljavao kao način bilježenja prolaznosti vremena i vid umjetnosti koji mu omogućava izražavanje unutrašnjih osjećanja i ideja. Bio je član Udruženja profesionalnih fotografa Crne Gore.

Život je izgubio, nesrećnim slučajem, 22. januara 2003. godine.