Poetsko-scenski program: “Sleđene tišine Visitora” – 100 godina od rođenja Dušana Kostića

Poetsko-scenski program „Sleđene tišine Visitora“ posvećen je stogodišnjici rođenja Dušana Kostića. O pjesniku će govoriti prof. dr Draško Došljak, pisac i književni kritičar Bogić Rakočević i selektor književnog programa zimske scene Barskog ljetopisa Milun Lutovac. Stihove će kazivati Bojana Maraš, studentkinja Fakulteta umjetnosti na Univerzitetu “Donja Gorica”, a biće prikazan i dokumentarni film o Dušanu Kostiću, autora Bogića Rakočevića.
Prof. dr Draško Došljak je šef Studijskog programa za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti Filološkog fakulteta Univerziteta Crne Gore. Na osnovnim i postdiplomskim studijama predaje: Staroslovenski jezik, Istoriju crnogorskog jezika i Onomastiku. Objavio je preko 250 naučnih radova, ogleda, eseja i prikaza. Učestvovao je na tridesetak naučnih skupova u zemlji i inostranstvu. Bio je predsjednik ili član mnogobrojnih žirija u oblasti kulture. Recenzent je dvadesetak knjiga iz oblasti jezika i književnosti. Autor je scenarija za film „Vjetar vjekova“, nastalog povodom 100 godina od rođenja Mihaila Lalića. Autor je knjiga: „Lična imena Zaostra“, „Stara lična imena“, „Onomastika Budimlje“ i „Antroponimija Police“.

Mr Milun Lutovac je diplomirao na Odsjeku za srpskohrvatski jezik i jugoslovensku književnost na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, 1996. godine. Od tada je bio profesor u Gimnaziji „Niko Rolović“ u Baru, a od 2002. do 2007. godine, na mjestu direktora Kulturnog centra, bio je angažovan u organizaciji i prezentaciji kulturnog života grada Bara. Diplomatsku akademiju „Gavro Vuković“, završio je na Pravnom fakultetu u Podgorici, 2004. godine. Magistrirao je međunarodne odnose na Fakultetu pravnih nauka, UDG, u Podgorici, 2009. godine. Od školske 2009/10. godine na Fakultetu umjetnosti, Univerziteta „Donja Gorica“ u Podgorici, angažovan je kao asistent prof. emeritusu dr Milivoju Solaru, na predmetima: Moderna književnost, Savremena književnost, Teorija proze, Velike književne epohe i Estetika. Doktorand je na katedri za Crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti – Nauka o književnosti, na Filološkom fakultetu u Nikšiću, kao i na katedri Teorija moderne i savremene umjetnosti na Fakultetu umjetnosti, UDG. Autor je monografija Crna Gora 2007 i Kotor – grad sa troja vrata, prevedenih na više stranih jezika. Pisac je dramskih tekstova „Mansardrinci“, „Trešnja traži tekst“ kao i radio-drame „What a lovely day“, pisane za program BBC-a. Napisao je i nekoliko knjiga: „Na razmeđu svjetova i epoha – Književnik i političar Stefan Mitrov Ljubiša“ (Nakladno istraživački zavod „Politička kultura“, Zagreb, 2011.godine); potom „Stih i slika – Uticaj Njegoševog djela na stvaralaštvo Teodora Valerioa, Pera Počeka i Petra Lubarde“, koju je, povodom 200 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša, izdala Narodna biblioteka „Radosav Ljumović“, 2013. godine i „Lirizam u romanima Nevidbog Rista Ratkovića“ i „Mojkovačka bitka Ćamila Sijarića“ (JU „Ratkovićeve večeri poezije“, Bijelo Polje, 2015. godine).