Muzička škola i horovi “Zima” i “Jedinstvo” obilježili 3. dan festivala

Treći dan „Barskog ljetopisa“ bio je u znaku muzičkih dešavanja i na večernjoj sceni i u okviru pratećeg programa. Naime, u Dvorcu kralja Nikole u utorak, 19. juna učenici Muzičke škole „Petar II Petrović Njegoš“, održali su koncert, dok su na šetalištu, pri gradskoj marini, svoje umijeće u okviru drugog dana Festivala horova, pokazali barska „Zima“ i kotorski hor „Jedinstvo“. Bili su to programi koji su okupili nekoliko stotina Barana.

Škola za osnovno muzičko obrazovanje „Petar II Petrović Njegoš“ tradicionalno se predstavila na „Barskom ljetopisu“, ovoga puta izvedbama 26 učenika iz klase klavira, gitare, flaute, violine, violončela, trube i solo pjevanja.

Muzička škola postoji već 33 godine, pa je, dvije godine starija od Festivala, učestvovala u okviru svakog njegovog izdanja. Ipak, u posljednje dvije godine predstavljamo se publici većim brojem učenika koji imaju priliku da pokažu svoje umijeće. Večeras smo slušali najbolje naše učenike, one koji su osvojili prve nagrade na državnim i međunarodnim takmičenjima, kazala je direktorica škole Aleksandra Vojvodić Jovović, koja je ujedno i selektorka koncerata barskih umjetnika, muzičkog programa 31. „Ljetopisa“.

Vojvodić Jovović je naglasila da je ovaj festival uvijek bio odskočna daska za barske muzičare. Tako će publika ove godine u okviru njene selekcije imati priliku da čuje mlade muzičare, one koji snimaju na prestižnim svjetskim univerzitetima, kao i one već prepoznatljive.

Drugi muzički program večeri bio je Festival horova, u okviru kog su nastupili barski hor „Zima“ i kotorski „Jedinstvo“. Dirigenti oba hora iskazali su zadovoljstvo pruženom prilikom.

Mi smo baš zadovoljni što nam je pružena takva prilika. Organizacija je izvanredna i zaista smo srećni. Repertoar koji je za ovu priliku bio raznovrstan, inače je takav u slučaju našeg rada. Mi smo amaterski hor pa imamo tu slobodu da odaberemo šta želimo da pjevamo. Zato se trudimo da pjevamo što više različitog, kazala je Varvara Bojkova ispred sastava „Zima“.

Hor „Jedinstvo“, koji važi za jedan od najstarijih horova na Balkanu, budući da neprekidno djeluje od 1839. godine, najčešće izvodi duhovnu muziku. Za ovu priliku spremili su posve drugačiji i za njih novi repertoar.

Pošto je programska koncepcija bila takva, zamoljeni smo da izađemo iz svoje zone komfora, jer naš hor najčešće izvodi duhovnu muziku i po tome smo prepoznatljivi i u Crnoj Gori, ali i šire. Recimo, u februaru smo došli iz Bjelorusije sa nagradom za izvođenje baš duhovne muzike. Kako smo promijenili repertoar, morali smo da mijenjamo onda i zvuk i koncepciju, da uvedemo instrumente, ali to nam nije bilo teško, već naprotiv, zadovoljstvo, istakao je Mihajlo Lazarević, dirigent SPD „Jedinstvo“.