TREĆE IZDANJE ZIMSKE SCENE „BARSKOG LJETOPISA“ OD 16. JANUARA

Zimska scena „Barskog ljetopisa“ po treći put otvoriće svoja vrata ljubiteljima kulture i umjetnosti u četvrtak 16. januara. Pod sloganom „Četvrtkom u Baru“ koji je već uveliko prepoznatljiv, sa posebnim akcentom na društvene mreže, program će se odvijati jednom nedjeljno, a iz selekcije pozorišnog, muzičkog, književnog, likovnog i dječjeg segmenta odabrana su po tri programa koji će se realizovati sve do 23. aprila.

Ovaj segment regionalno priznatog Festivala sa tradicijom dugom preko tri decenije, umnogome je doprinio oživljavanju, ne samo kulturne ponude grada Bara u zimskim mjesecima, već kulturnoj ponudi na nivou Crne Gore. Zahvaljujući uređivačkom timu Festivala, na čijem je čelu direktorica Ksenija Popović Ivanišević, ovaj grad na crnogorskom primorju već treću godinu zaredom može se pohvaliti programima eminentnih regionalnih umjetnika.

Scenu će otvoriti predstava „Prah“, koprodukcija Narodnog pozorišta Beograd i Šabačkog pozorišta čiju režiju potpisuje crnogorski reditelj Veljko Mićunović a uloge tumače Nataša Ninković i Zoran Cvijanović. Pozorišnu selekciju i ovog puta potpisuje Boris Mišković, a zahvaljujući, iz godine u godinu, sve većem broju pozorišne publike, kompletan pozorišni program Zimske scene će se odigrati u Velikoj sali Doma kulture.

Selektori su i ovoga puta sa posebnom pažnjom birali crnogorske umjetnike, čiju afirmaciju Festival posebno njeguje, pa će tako muzički segment, koji potpisuje selektorka Aleksandra Vojvodić Jovović, biti fokusiran na nacionalnu muzičku scenu.

Takav uređivački impuls pratio je i dr Milun Lutovac, selektor književnog programa „Ljetopisa“, koji će sa početkom Zimske scene započeti saradnju sa Gradskom knjižarom u Baru. Većina programa ovog segmenta Zimske scene biće realizovana upravo u tom ambijentu i tako se,lokacijski, približiti centru grada, a samim tim i mlađoj i novoj publici.

Anastazija Miranović, selektorka likovnog programa, i ovog puta je priredila raznolik sadržaj, istovremeno insistirajući na njegovom visokom kvalitetu. Samostalne i kolektivne postavke crnogorskih i regionalnih umjetnika oplemeniće Dvorac kralja Nikole, već ustaljenu lokaciju za održavanje ovog segmenta „Barskog ljetopisa“.

Jednako zanimljivo biće i djeci i omladini, koji su neizostavan dio i Zimske scene Festivala, a za koje je poseban program priredila selektorka Vesna Vujošević Labović. Dječji i program za mlade nailazi iznova na dobre reakcije i veliki odziv publike kojoj je namijenjen što dokazuje da je ista jako zainteresovana za kulturno – umjetničke sadržaje.

Shodno ustaljenoj praksi, sve informacije o programima i aktuelnostima trećeg izdanja Zimske scene „Barskog ljetopisa“ publici će biti dostupne putem medija, na društvenim mrežama i posredstvom sajta www.barskiljetopis.me.