Remek djela u izvedbi mlade pijanistkinje Samofalove u sali Dvorca

Darja Samofalova, mlada pijanistkinja, predstavila se sinoć publici u svom gradu solističkim koncertom u Dvorcu kralja Nikole, čija je sala bila ispunjena do posljednjeg mjesta, kako to po pravilu i biva, kad god se u okviru Barskog ljetopisa predstavljaju naši umjetnici i stvaraoci.

Šopen, Rahmanjinov, Betoven, Skarlati i Šubert bili su autori čije je odabrane kompozicije Samofalova izvela. Budući da je riječ o nastupu na 30. jubilarnom Barskom ljetopisu remek djela ovih velikana umjetnici su se učinila kao sasvim odgovarajući repertoar za ovu priliku.

„Osjetila sam da je ovo veoma prikladan program. To su sama remek djela klasične muzike – od baroka, tj. njegovog kraja do klasike i Betovena. Tu su i romantizam, najraniji Šubert, Rahmanjinov i Šopen, moj omiljeni kompozitor. Baš sam želela da ga posebno namenim svojoj posebnoj, najdražoj sali“, istakla je Samofalova.

Iako mlada, Darja za sebe ima veliki broj priznanja i nagrada. Zapravo, od 2003. skoro svake godine osvaja prestižne nagrade u regionu i Evropi.

„Svako takmičenje je veliko ohrabrenje za svakog mladog svirača na bilo kom instrumentu. Tako su i na mene delovale i one sa više i one sa manje poena, mada su to uglavnom bile prve nagrade. Ali, uvek su me podsticale na dalji rad i motivaciju. Naravno, ponekad čujete i nekog drugog izvođača koji vas takođe inspiriše svojim muzičkim idejama da spremite neki drugi program i prikažete ga javnosti“, kazala je Darja ističući važnost nastupa i nagrada za profesionalni razvoj.

Sinoć je koncert mlade pijanistkinje ispratio veliki broj ljudi, koji su bezrezervno podržali i aplauzom nagradili svako izvođenje kojim je umjetnica pokazala veliku predanost, ali i ljubav i strast na koje se nadograđuje njen talenat za sviranje na klaviru. Ovakvi programi, bili su komentari publike na kraju, još su jedan dokaz da afirmacija i promocija mladih talenata, posebno sa naših prostora uvijek zaslužuju svoje mjesto u umjetničkom programu festivala kao što je Barski ljetopis.