Predstava “Jami distrikt” Kokana Mladenovića 15. avgusta u Starom Baru

Predstava Bitef teatra i Centra za kulturu Tivat, “Jami distrikt”, u režiji Kokana Mladenovića, koja je ranije odgođena usljed povrede jedne od glumica, igraće se 15. avgusta, u Starom Baru, sa početkom u 21:30h. Karte za ovu predstavu mogu se rezervisati pozivom na broj 068/278-760 ili kupiti na prodajnom štandu Ljetopisa, koji je aktivan svakog dana od 18h do 22h ispred Dvorca. Napominjemo da će štand raditi do 12. avgusta, kada će festival biti zvanično zatvoren. Nakon 12. avgusta karte će, dakle, biti moguće samo rezervisati pozivom ili kupiti uoči igranja ispred Starog Bara. 

S obzirom na to da je predstava “Jami distrikt” dio takmičarkse selekcije, a da se igra po zatvaranju festivala, proglašenje i uručenje pozorišnih nagrada biće odgođeno, kako bi stručni žiri u sastavu Dragana Tripković, Zoran Rakočević i Pavle Ilić, pogledali i ovaj komad, pa donijeli odluku o najboljima u kategorijama: rediteljsko ostvarenje, glavna muška i glavna ženska uloga. 

Centar za kulturu Tivat i Bitef teatar
„JAMI DISTRIKT“

Režija: Kokan Mladenović
Izvedbeni tekst: Milena Bogavac
Originalna muzika: Marko Grubić
Muziku izvodi grupa Vrooom: Jamal al Kiswani, Marko Grubić
Kostim: Ivana Nestorović
Narator: Nemanja Dragaš

Uloge: Isidora Simijonović, Jelena Graovac, Nina Nešković

O predstavi:

“Jami distrikt” je pozorišna predstava koja problematizuje pitanja nacije i nacionalnih država, u hi-tech svijetu 21. vijeka.

Nacije proizvode ratove i ratovi proizvode nacije.

Ko je prvi počeo? Dokazaće se!

Nacija koja dokaže da je evoluirala direktno iz majmuna, dobija nagradnu vožnju u luna-parku istorije. Uključite se! U Jami distriktu ima mjesta za sve!

Polazeći od činjenice da je nacija konstrukt i pojam izmišljen u 19. vijeku, ova predstava postavlja pitanje: kako je devetnaestovjekovnom izumu pošlo za rukom da izgleda kao da je bio tu oduvijek?

Da li su nam, u eri interneta, vještačke inteligencije i savremene medicine, još uvijek potrebne stare, „dobre“ nacije? Šta će smijeniti nacije i nacionalne države? I ko je gori: nacije ili korporacije?

Do kraja 21. vijeka, očekuje se da će većinu intelektualnih i fizičkih poslova obavljati roboti. Da li će roboti imati nacionalnu svijest? Da li će biti robo-rodoljubi i robo-patriote? Da li će ideja nacije završiti na smetlištu istorije, ili će tamo završiti oni koji u nju vjeruju? Da li ćemo u 22. vijek ući u cipelama iz 19. vijeka? I da li nas žuljaju te razgažene cipele? One odavno nisu lijepe. A da li su udobne?

„Jami distrikt“ je predstava koja se, u formi lažnog dokumentarca, bazira na (izmišljenom), ali mogućem događaju – budućem ratu na Balkanu nastalom iz istih apsurda koji su uzrokovali i prethodni. Danas te iste sile iracionalnosti djeluju na širem području Evrope, a sličnosti sa sudbinom Jugoslavije su zabrinjavajuće i zastrašujuće.

U selu Jamena, na tromeđi Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, naučnici su najsavremenijim sredstvima (koja uključuju satelitsko snimanje zemljine kore, specijalnim kamerama sa infra-crvenim i rendgentskim zracima) otkrili najstarije paleolitsko naselje u istoriji čovječanstva. Otkriće je značajno jer pomjera naučna saznanja o početku razvoja ljudske vrste stotinama hiljada godina unazad: homo sapiensi su bitno stariji nego što se do sada mislilo.

Ovo revolucionarno otkriće je od značaja za čitavo čovječanstvo, ali se za njega posebno interesuju Srbi, Hrvati i Bošnjaci, budući da se praistorijska Jamena nalazi na teritoriji sve tri države. Budući da svaka država pokušava da ga prisvoji, počinje niz apsurdnih teorija, o tome koji je narod stariji i kome pripada drevna Jamena. Teorije vode sve tri nacije u rat, a u rat se uključuju i sve svjetske sile, na različitim stranama. Praistorijska Jamena biva uništena… a broj žrtava veći od 150.000.

Tada nastupa mir i trajno rješenje za Jamenu: ona postaje distrikt pod međunarodnim protektoratom, a transnacionalne kompanije ulažu novac u to da se na prostoru Jamene otvori najveći naučno-zabavni park na svijetu. Svi preživjeli stanovnici sela Jamena (ima ih oko stotinu) dobijaju posao: u ovom parku, oni će za turiste glumiti drevne Jamence. Svi dobijaju kostime neandertalaca i plate, a međunarodna zajednica s ponosom ističe kako je stopa nezaposlenosti u Jameni – nula. Sve tri nacije sada su spuštene na nivo paleolitskih ljudi, u službi krupnog kapitala.

Priča pokazuje koliko su nacionalne podjele besmislene u XXI vijeku – kada, usljed galopirajućeg razvoja nauke i tehnologije, svijetom odavno vladaju transnacionalne kompanije i kada 1% čovječanstva posjeduje 46% svjetskog bogatstva. Ideja o naciji plasira nam se kao nešto na šta treba da budemo ponosni, a zapravo je fenomen koji ponižava naše ljudsko dostojanstvo.

Po svojoj formi, predstava je fragmentarna i postmoderna, a njen važan dio čini video-rad, sastavljen od različitih sekvenci koje podržavaju formu lažnog dokumentarca, kao i živa izvedba originalne muzike grupe „Vrooom“. U videu su nahovane izjave različitih političara, donosilaca odluka i vlastodržaca, a kako bi sve izgledalo što uvjerljivije, tu su i lažna izdanja nacionalnih dnevnika i drugih informativnih emisija.

Riječ reditelja:

Da li smo postali majmuni dokazujući da nismo postali od istog majmuna? Da li će nas budući rat zbog praistorije dovesti do kraja istorije? Da li su korporacije progutale nacije dok smo mi iskopavali četnike, ustaše i domobrane u luna-parku istorije?
„Jami distrikt“ – jedinstvena prilika da se nasmijete majmunima za koje niste glasali.

Kokan Mladenović