Muzičko putovanje kroz zemlje Balkana u sklopu Pratćeg programa “Ljetopisa”

Prateći program 32. izdanja festivala „Barski ljetopis“ ulazi u svoju završnicu, a u četvrtak, 15. avgusta odigran je i posljednji performans namijenjen djeci i mladima, na Šetalištu kralja Nikole. Drugu godinu za redom su na „Ljetopisu“ nastupili Alice in WonderBand koji čine Ana Vrbaški i Marko Dinjaški, a ovoga puta predstavili su se performansom „RiKaTaKa, novi balkanski ritam“.

Tradicionalna muzika iz Srbije i ostalih zemalja Balkana u novim aranžmanima izvedena kroz spoj tjelesnih perkusija i pjevanja čine ovaj nastup koji predstavlja kulturnu baštinu ovog podneblja na neposredan, uzbudljiv i nesvakidašnji način.

Ana Vrbaški, glumica izvanrednog vokala, kaže da je ovaj projekat nastao iz ljubavi prema muzici:

„Mi volimo balkansku muziku, volimo „world music“, volimo da istražujemo pa samim tim volimo različite žanrove, ovo nas je privuklo i pošto želimo da putujemo Balkanom, odlučili smo da prvo putujemo umjetnički i muzički sa idejom da ćemo nastaviti da putujemo u iste te zemlje sa ovim performansom tj. koncertom.“

Pjesme iz Srbije, Makedonije, Crne Gore, Bosne, Bugarske, Rumunije, kao i pjesme nacionalnih manjina kroz melodije, ritmove, ali i tekstove opisuju karakterističan svijet i kulturu koju dijelimo, ne samo geografski, već emotivno i istorijski. Performans „RiKaTaKa, novi balkanski ritam“ je do sada izvođen na brojnim festivalima u Srbiji i Njemačkoj, a kako kaže Vrbaški reakcije publike su manje-više iste, jer muzika priča za sebe i ako se sluša srcem razumije se sve. Najljepša su publika ipak djeca:

„Ova „ikebana“ ispred nas je večeras bila neprocjenjiva, djeca koja sjede i gledaju, a posebno to oduševljenje didžeridueom, tj. rikalicom je bilo fantastično. To iznenađenje na njihovim licima, kako to zvuči mene je stvarno oduševilo. Stvarno volim da nastupam za djecu, jer oni su toliko neposredni da, opet, ne morate ništa da objašnjavate.“

„Alice in WonderBand“ je nastao 1998. godine na Fruškoj gori, a od tada je plodove svog kreativnog rada proširio na čitav region. Jedini su u ovom dijelu Evrope koji se bave vrlo specifičnom vrstom scenske umjetnosti – spojem muzike, pozorišta, plesa i akrobatike kroz posebnu vještinu tjelesnih perkusija. Za ovu tehniku, u kojoj je tijelo ritmički instrument, edukovali su se kod svjetski poznatih tjelesnih perkusionista.

Pred njima su nastupi širom regiona i Evrope, a u pripremi su i novi projekti:

Pripremamo predstavu za djecu „Cvrčak i mrav“ to bi trebalo da bude koprodukcija, a takođe pripremamo jedan „Work in progress“ sa kojim ćemo nastupati na „Bitef polifoniji“, i nadam se da ćemo do sledećeg ljeta od tog procesa stvoriti predstavu“, kazala je Vrbaški.