Harmonika i klavir u sazvučju i izvedbi tria „Con Spirito“ na „Barskom ljetopisu“

Još jedan kamerni sastav nastupio je sinoć, u okviru 33. „Barskog ljetopisa“. Ovoga puta pred Dvorcem kralja Nikole mogao se čuti neobičan spoj dvije harmonike i klavira.

Trio „Con Spirito“, koji čine majka i ćerka Irena i Hristina Merdović i Ratka Vujačić, izveo je raznovrstan i originalan repertoar kompozicija Astora Pjacole, Morikonea, Franka Angelisa, Baha, Hermose, Semionova, Diaza i Pićurića. Iako mlad sastav koji je počeo zajedno da svira tek prije nekoliko mjeseci, dobro su uigrani i povezani istim ciljem.

Naša želja je bila da spojimo slične senzibilitete i naše tehničke mogućnosti, da objedinimo muziku iz raznih djelova svijeta, muziku kompozitora koju bismo slušali kući, u kojoj bismo uživali sa našim prijateljima, kazala je nakon nastupa Irena Merdović ističući zahvalnost publici u čijoj su energiji uživale i one tokom nastupa.

Ovaj spoj instrumenata, sa harmonikom kao klasičnim instrumentom, pa još u ženskoj izvedbi publika „Ljetopisa“ nije imala često priliku da sluša. Merdović, koja je profesor harmonike u Muzičkoj školi „Vasa Pavić“ u Podgorici, kazala je da je ovaj instrument lako voljeti.

Volim harmoniku zato što diše. Uzdah koji čovjek može da napravi može i harmonika. Ima tako specifičan zvuk koji nastaje uz pomoć mijeha. Podsjeća na najtananije emocije ljudske prirode koje mogu da se izraze. Radost muziciranja koja se u tom trenutku stvara je neizmjerna.