Gitarski duo Duende premijerno nastupio pred barskom publikom

Publika „Barskog ljetopisa“ sinoć je na platou ispred Dvorca kralja Nikole uživala u zvucima dvije gitare. Duo Duende koji čine Baranka Ivana Cikić i Tivćanka Aleksandra Vujačić, nastupile su u nastavku muzičkog programa festivala.

Iako već prepoznate na našoj gitarskoj sceni, ovo je bio prvi put da se u ovom sastavu predstavljaju i nastupaju pred barskom publikom.

Poslije solo nastupa prvi put večeras sam pred barskom publikom u duu sa koleginicom Aleksandrom. Predstavile smo se interesantnim programom. Izabrale smo repertoar koji je što se tiče gitarske literature najpoznatiji. Mogu reći da su to neke od najljepših kompozicija za klasičnu gitaru, kazala je nakon nastupa Ivana Cikić.

Izvedenim repertoarom, mlade gitaristkinje vodile su publiku od Španije (Albeniz, Granadoz, Tarega), preko Portugalije (Đizmonti), do Argentine (Bejlinson, Pjacola). Bilo je to uzbudljivo umjetničko putovanje, baš kao što je i njihova saradnja koju simbolično oslikava i naziv samog dua.

Bilo smo na jednom gitarskom festivalu zajedno i slušale masterklas jednog poznatog gitariste, koji je pričao upravo o španskoj riječi duende. Ona predstavlja misterioznu čar kojom  umjetnost prenosi na ljude emociju koja se budi kod publike, objasnila je Cikićeva.

I ona i Aleksandra Vujačić, osim što nastupaju solo, u sastavima, na koncertima i festivalima, bilježe nagrade na skoro svim takmičenjima na kojima su učestvovale, sada se bave i pedagogijom, odnosno predaju u muzičkim školama u Baru, Budvi i Tivtu. Smatraju da položaj gitare može da bude poboljšan u Crnoj Gori, ali i da je znatno bolji nego što je bio. Potencijala ima jer je veliki broj i omladine i djece zainteresovan za ovaj instrument.

Otkad je osnovan Nikšić Guitar festival prije više od 10 godina, položaj gitare je drastično poboljšan. Publika ima priliku da čuje svjetski poznate gitariste sa prelijepim izvođenjem svjetskog nivoa na tim festivalima. Barski ljetopis svakako ne zaostaje. Mislim da je to definitvno najpopularniji instrument što se tiče omladine, bar kad su u pitanju neke druge pjesme. Sa klasičnom muzikom je to malo drugačije. Što se djece tiče, muzičke škole zaista mogu da potvrda da imamo veliki broj đaka i veliki broj zainteresovanih. Čak se dešava da neka djeca ne mogu da upišu gitaru zbog velikog interesovanja i manjka kadra, kazala je Aleksandra Vujačić.