Festivalske nagrade i žiri takmičarskog dijela pozorišnog programa 31. Ljetopisa

Pozorišni program 31. Barskog ljetopisa će i ove godine biti takmičarskog tipa. Tročlani stručni žiri dodijeliće festivalske nagrade za najbolju predstavu, najbolju žensku i najbolju mušku ulogu. U takmičarskom dijelu biće izvedeno 13 predstava, od čega 9 gostujućih i 4 crnogorske. U takmičarskom dijelu učestvuju sve predstave iz selekcije koju potpisuje Boris Mišković, a ne učestvuju dvije produkcije domaćina – prošlogodišnja “Orkanski visovi”, u režiji Dore Ruždjak Podolski i ovogodišnja “O miševima i ljudima”, koju će režirati Dino Mustafić.

U takmičarskom dijelu pozorišnog programa učestvuju predstave: 

 • Satiričko pozorište “Kerempuh”: Šest likova traži autora, režija Oliver Frljić
 • Beogradskog dramsko pozorište: Moj deda je aut, režija Đurđa Tešić
 • Narodno pozorište Beograd: Dom Bernarde Albe, režija Ana Grigorović
 • BNP i “Zeničko proljeće”: Romeo i Julija, režija Selma Spahić
 • Srpsko narodno pozorište: Ilustrovana enciklopedija nestajanja, režija Zoltan Puškaš
 • Festival 9: Kralj Ibi, režija Goran Jevtić
 • Kulturni centar Tivat i Bitef teatar: Jami distrikt, režija Kokan Mladenović
 • Narodno pozorište Republike SrpskeSinovi umiru prvi, režija Marko Misirača
 • Exit teatar: Taksimetar, režija Marko Raguž
 • Crnogorsko narodno pozorište i Barski ljetopis: Koza ili ko je Silvija, režija Danilo Marunović
 • Kraljevsko pozorište Zetski dom: Sin, režija Mirko Radonjić
 • Kraljevsko pozorište Zetski dom: Leptir, režija Andraš Urban
 • Kraljevsko pozorište Zetski dom: Kučka, režija Arpard Šiling

O nagrađenima će odlučivati stručni žiri, predložen i izglasan od strane organizatora, koji se sastoji od istaknutih pozorišnih poslenika iz Bara i Crne Gore:

 • Dragana Tripković – dramska spisateljica i pjesnikinja;
 • Zoran Rakočević – reditelj;
 • Pavle Ilić – glumac.

Dragana Tripković, dramska spisateljica i pjesnikinja, je rođena 1984. u Crnoj Gori. Diplomirala je na Fakultetu dramskh umjetnosti na Unverzitetu Crna Gora – katedra za dramaturgiju i TV i filmski scenario. Jedna je od osnivača pozorišne organizacije ATAK (Alternativna teatarska aktivna kompanija). Bila je dramaturškinja u Crnogorskom narodnom pozorištu. Producirala je nekoliko pozorišnih i filmskih projekata u realizaciji ATAK-a. Objavila je više knjiga poezije u Crnoj Gori i Hrvatskoj, a pjesme prevedene na engleski, njemački, ruski, italijanski, poljski, letonski, makedonski i albanski jezik. Njena su djela objavljena u sklopu kapitalnog nacionalnog projekta izdanja savremenih crnogorskih pisaca „Nova luča“. Članica je crnogorskog PEN centra, Crnogorskog društva nezavisnih književnika i potpredsjednica Savjeta crnogorske nacionalne televizije. Primila je brojne stipendije i nagrade, a neke od izvedenih predstava koje potpisuje kao dramaturškinja su: „Poglavlja 23 i 24“ (FIAT, Podgorica 2013); „Smjena“ (režija Ane Vujošević, produkcija ATAK, Podgorica, 2013), „(a)Live at Titograd“ (režija Mirko Radonjić, ATAK, Podgorica, 2016), „Mlijeko u prahu“ (režija Stevan Bodroža, ATAK i KIC „Budo Tomović“, Podgorica, 2017). Radi kao dramaturg u Gradskom pozorištu u Podgorici.

Zoran Rakočević, pozorišni reditelj, je rođen 1985. godine u Kolašinu. Osnovne studije Pozorišne režije završio na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju. Poslije završetka studija i na Fakultetu političkih nauka u Podgorici imao je veliki broj angažmana i u neumjetničkim oblastima (izborni monitoring u misijama ENEMO-a i OEBS-a, projekt menadžer EU projekata itd). Režirao je komade za  Budva Grad Teatar, Centar za kulturu Tivat, Crnogorsko narodno Pozoište – Scena Akademija, i u okviru nezavisnih produkcija: „ATAK“ Podgorica, Jazz Art Podgorica, Kolašinsko pozorište. Osnivač je glavni organizator i programski urednik Međunarodnog festivala alternativnog teatra „Korifej“, koji se od 2014. godine održava u Kolašinu, gdje je i član Savjeta Centra za kulturu. Urednik je i voditelj emisije „Teatrovizija“, koju zajednički realizuju CNP i RTCG od 2018. godine.

Pavle Ilić je rođen 1973. godine u Tuzli. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju u klasi redovnog profesora Bora Stjepanovića. Stalni je član ansambla Gradskog pozorišta od 1999. godine. Ostvario je brojne uloge u predstavama u matičnom pozorištu, među kojima su: „Zauvijek tvoj“, „Spašavaj se svoje žene“, „Arlekin, sluga dvaju gospodara“, „Ljubavna priča o Henriku i princezi Harijeti“, „Julija i Romeo“, „Vilenjak“, „Petar Pan“, „Vladimir i Kosara“, „Instant seksualno obrazovanj“, „Lažljivci“, „Više od terapije“, „Sedam dana“, „Bajka o ribaru i ribici“, „Čuvari tvog poštenja“. Glumio je i u komadima Crnogorskg narodnog pozorišta: „Konte Zanović“, „Princeza Ksenija od Crne Gore“, „Gorski vijenac“, „Šćepan mali“. Zapažene su i njegove uloge u filmu i seriji: „Pogled sa Ajfelovog tornja“, „U ime oca i sina“, dokumentarno-igrani film „Voda je puštena na gospođin dan“, serija „Budva na pjenu od mora“, itd.