Loading Događaji

« Svi Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Svečano otvaranje Festivala: CRNOGORSKI SIMFONIJSKI ORKESTAR

16. juna 2018. od 21:00

Program

Žorž Bize: Karmen, uvertira
Đakomo Pučini: Intermeco iz opere Manon Lesko
Đoakino Rosini: Viljem Tel, uvertira
Pjetro Maskanji: Intermeco iz opere Prijatelj Fric
Johan Štraus: Sliijepi miš, uvertira
Dmitrij Šostakovič: Romansa iz filma Obad
Bedžih Smetana: Tri plesa iz Prodane nevjeste

CRNOGORSKI SIMFONIJSKI ORKESTAR nastupio je prvi put 14. decembra 2007. godine na Cetinju i ubrzo postao okosnica muzičkog života u Crnoj Gori. Na oko tri stotine koncerata u zemlji i inostranstvu (Italija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Hrvatska, Rusija, Turska, Albanija, Makedonija, Francuska) sa orkestrom su nastupali istaknuti umjetnici poput: Monserat Kabalje, Miše Majskog, Iva Pogorelića, Ilje Gringolca, Denisa Šapovalova, Simona Trpčeskog, Stefana Milenkovića, Miloša Karadaglića…

Dirigent

Zaslužni umjetnik Rusije, Grigorij Krasko, diplomirao je violinu i dirigovanje na akademiji Gnjesin u Moskvi. Laureat je više prvih nagrada na nacionalnim takmičenjima violinista Sovjetskog Saveza. U orkestar slavnog Boljšoj teatra primljen je 1972. godine, a nakon svega nekoliko sezona postao je njegov solista i koncertmajstor. Nakon dvanaest godina rada u orkestru Boljšog teatra, s kojim je obišao najpoznatije scene Evrope, SAD, Azije, Australije, 1990. godine postaje koncertmajstor Moskovske flharmonije i vođa kamernog orkestra Moskovski filharmoničari. Kao dirigent i solista ovih ansambala nastupao je na mnogim prestižnim scenama širom svijeta. Od 1993. do 1999. bio je prvi violinista i menadžer kvarteta Solisti Moskovske flharmonije, s kojim je nastupao u Rusiji i evropskim zemljama. S pomenutim ansamblima snimio je veliki broj djela za RTV stanice i izdavačke kuće u Rusiji, SAD i evropskim zemljama.

Sarađivao je s najznačajnijim dirigentima kao što su: Jurij Svetlanov, Genadij Roždestvenski, Jurij Tjemirkanov, Jansug Kahidze, Dmitrij Kitajenko, Jurij Simonov, Lorin Mazel, Rudolf Baršai. Grigorij Krasko je nastupao i s mnogim istaknutim solistima: Jehudi Menjuhin, Isak Štern, Natalija Gutman, Viktor Pikajzen, Maksim Vengerov, Vadim Repin, Lučano Pavaroti, Paul Pliška, Sumi Jo, Ketlin Betl. U periodu od 2000. do 2008. godine bio je profesor violine na Gnjesin akademiji u Moskvi. Nakon toga, dolazi u Crnu Goru gdje 2008. postaje koncertmajstor Crnogorskog simfonijskog orkestra i vođa ansambla Crnogorski gudači. Od 2012. angažovan je kao dirigent Crnogorskog simfonijskog orkestra, s kojim je izveo brojna djela svjetske muzičke baštine i djela domaćih autora.

Detalji

Datum:
16. juna 2018.
Vrijeme:
21:00
Kategorija događaja:

Mjesto

Šetalište kod Marine

Organizatori

JP Kulturni centar Bar
Muzički centar Crne Gore