Loading Događaji

« Svi Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Jicak Bar Josef: promocija romana „Sećanje na ljubav“

24. jula 2018. od 21:00

Jicak Bar Josef
„SEĆANJE NA LJUBAV“ (roman)
U programu učestvuje i Zoran Hamović, direktor i glavni urednik IK „Clio“

O autoru 

Jicak Bar Josef rođen je u Tel Avivu 1949. godine. Diplomirao je nacionalnu istoriju na univerzitetu u Jerusalimu, a magistrirao komparativnu književnost. Dugo je radio kao novinar u dnevnom listu „Jediot Ahronot“, a trenutno radi u institutu „Gnazim“ u Tel Avivu. Dobitnik je Kugelove (1995) i Premijerove (2002) nagrade za književnost.

O djelu

Autor pripovijeda o svom preminulom ocu, čuvenom izraelskom književniku Jošui Bar Josefu. Radnja romana počinje očevom smrću i isprepletana je sjećanjima na piščevo djetinjstvo i mladost. Očev život je zadivljujuć. Rođen je u pravovjernoj porodici u naselju Mea Šearim u Jerusalimu. Pošto se razočarao u religiju, napušta ženu i dvoje male dece i seli se u Tel Aviv. Iako je u zagrljaju druge, Jošua redovno posjećuje bivšu ženu i djecu i tokom jedne od tih posjeta začinje se i njihov sin Jicak. Ostavljena žena odgaja novorođenče i dvoje starije dece u siromaštvu. Kad oboli od raka, Jošua joj se vraća i oni žive zajedno u Haifi sve do njene smrti.

Jicak Bar Josef pun je saosjećanja prema majci i ogorčen je na oca, ali ga ipak voli. Opisuje ga kao zadivljujuću ličnost, koje se istovremeno i plaši i divi joj se. U ovoj knjizi Jošua je pun žudnje za životom, ženskaroš i sebičnjak. Priču o vrtlogu osjećanja, razapet između oca i majke, Jicak Bar Josef pripovijeda bez zadrške i iskreno. Radnja knjige se premješta iz Jerusalima u Tel Aviv, zatim Haifu i Safed, gdje Jošua i umire.

Prevod sa hebrejskog: Dušica Stojanović Čvorić

Detalji

Datum:
24. jula 2018.
Vrijeme:
21:00
Kategorija događaja:

Mjesto

Plato Knjaževe bašte

Organizator

JP Kulturni centar Bar
Telefon:
068 278 760
E-pošta:
pr@barskiljetopis.me