Loading Događaji

« Svi Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Otvranje izložbe „Skrovišta bića“ Dragana Karadžića

17. jula 2021. od 21:00

Samostalna izložba radova crnogorskog umjetnika Dragana Kradžića biće otvorena u Dvorcu kralja Nikole. Izložba je organizovana u okviru likovnog programa „Barskog ljetopisa“, a obuhvata radove iz ciklusa „Skrovišta bića“.

„Bavljenje umjetnošću za Dragana Karadžića nije ni bijeg od kraja, ni povratak na početak, stvaralaštvo je njegov način života. Jezikom apstraktnog likovnog govora, odstupanjem od ‘opisnosti ili uže vezanosti za motiv, odnosno otklanjanje izravnije mimetičnosti ili ikoničnosti’, kao da nas ujedno i upozorava da takvo umjetničko traganje vodi još dublje u sopstvenu i opštu tajnu života od koje bi, na slici ‘mogla ostati samo daleka asocijativna nit ili (možda amorfna, ali stoga ne manje poticajna) klica razvedenih prostornih intuicija’“ (Maroević, 2019).

Za Dragana Karadžića zakon cjeline – smisao je života. Njegovu liniju na slici možemo brisati i prekidati, međutim, ona će uvijek biti ‘cela lepa’, kako to u Predgovoru Antologije novije srpske lirike, za pjesmu, kaže Bogdan Popović. Sve je u pjesmi, kao i u slici podređeno osjećanjima. Umjetnik je dostojan divljenja, upravo zato što posjeduje tu sposobnost da svojim raspoloživim stvaralačkim sredstvima ubrizga svoje osjećanje u prostor cjeline.

Nazivi slika ne pojašnjavaju nego navode na moguće čitanje: Kosa misao, Pogled iznutra, Padine muzike… Oni imaju lirsku konotaciju i u vezi su sa kompleksnijom prirodom radova obojenih meditacijom, poezijom, esejistikom, litraturom. Tiha molitva pred platnom.

Izložba Karadžića trajaće do kraja Barskog ljetopisa.

 

Foto: Danilo Dado Pavlović

Detalji

Datum:
17. jula 2021.
Vrijeme:
21:00
Kategorija događaja:

Mjesto

Galerija “Velimir A. Leković”

Organizator

JP Kulturni centar Bar
Telefon:
068 278 760
E-pošta:
pr@barskiljetopis.me