Loading Program

« Svi Program

Opera gala – zvijezde operskih scena

23. juna od 22:00

Detalji

Datum:
23. juna
Vrijeme:
22:00

Mjesto

Plato ispred Dvorca kralja Nikole

Organizator

JP Kulturni centar Bar
Telefon za rezervacije:
068 278 760
E-pošta:
pr@barskiljetopis.me

OPERA GALA – ZVIJEZDE OPERSKIH SCENA

Federica Vitali, sopran; Hektor Lopes Mendosa, tenor; Florin Estefan, bariton; Vinćenco de Lućia, klavir

FEDERIKA VITALI, SOPRAN

Federika Vitali je premijerno nastupila kao Amalija u Verdijevim „Razbojnicima“ na Verdijevom festivalu u Parmi i Busetu, u režiji Lea Muskata, a pod dirigentskom palicom Simona Krečića. U proljeće 2016. je pjevala Muzetu u „Boemi“ za AsLiCo u Komu, Sondriju, Bergamu i Rimu, dok je u avgustu premijerno nastupila u ulozi Mikaele u „Karmenu“ na „Munot tvrđava festivalu“ u Šafhauzenu, u Švajcarskoj. Godine 2015. je premijerno nastupila u ulozi Violete u „Travijati“ u Teatru „Filodramatići“ u Milanu, i te iste godine je igrala Mimi u „Boemi“. Stvorila je ulogu Malvi u svjetskoj premijeri „Božanstvene komedije“ Oskara Vinera Luisa Bakalova u Auditorijumu „Verdi“ u Milanu, pod dirigentskom palicom kompozitora. Godine 2010. je premijerno nastupala kao Klarina u Rosinijevom „Svadbenom ugovoru“, zatim kao Serpina u Pergolezijevoj „Služavci gospodarici“, Adinu u Donizetijevom „Ljubavnom napitku“, muzetu u „Boemi“, u Mocartovoj „Krunidbenoj misi“ i „Rekvijemu“, i na evropskoj premijeri Gomesove „Missa Brevis“. Njen repertoar sadrži neke od vodećih uloga za sopran, uključujući „Travijatu“, „Boemi“, „Razbojnike“, „Turandot“ (Lju), „Lastavicu“, „Pajaci“, „Don Đovani“ (Dona Ana), „Tako čine sve“, „Karmen“, „Ljubavni napitak“, Mocartov „Rekvijem“, Verdijev „Rekvijem“. Osvojila je brojne nagrade.

HEKTOR LOPES MENDOSA, TENOR

Hektor Lopes je počeo studije muzike u Nacionalnom muzičkom konzervatorijumu u Meksiko sitiju kao čelista. Takođe, studirao je dirigovanje. Kao dobitnik stipendije SIVAM Međunarodnog udruženja za baštinjenje meksičke umjetnosti, sarađivao je sa maestrima poput Renate Skoto, Enrikea Patrona, Tereze Rodriges, Nika Kastela, Deniz Mase, Žoana Dornemana. Pjevao je u Meksiku, SAD, Španiji, Italiji, pod palicom dirigenata poput maestra Plasida Dominga, Enrikea Patrona, Alfreda Silipinjija, Enrikea Rićija, Kristijana Mandela, Kristijana Badea. Godine 2003. je pobijedio na međunarodnom takmičenju solo pjevača „Karlo Moreli“ i osvojio stipendiju za POPI (Portland Opera Performance Institute). Godine 2004. je postao član ansambla Nacionalne opere u Bukureštu, a evropsku premijeru je izveo u Verdijevoj „Travijati“. Sarađuje i sa Nacionalnom operom u Kišinjevu, Operi na zamku u Ščećinu, Okrestru Radija Bukurešt, Filharmonijom Džordž Enesku, i drugima.

FLORIN ESTEFAN, BARITON

Rumunski bariton Florin Estefan je studirao na Univerzitetu muzike u Oradei pod vođstvom profesora Aleksandru Farkasa i Georga Mogosana. Već tokom druge godine studija je odabran kao solista Rumunske nacionalne opere u Klužu, gdje je nastupao četiri godine u raznim Mocartovim ulogama, kao što su Don Đovani, Grof u „Figarovoj ženidbi“, Guljelmo u „Tako čine sve“ i drugim glavnim ulogama, među kojima Enriko u Donicetijevoj „Lućia od Lamermura“. Diplomirao je 2007. godine na Internacionalnoj akademiji glasa u Kardifu. Osvojio je prvu nagradu na Lirskom takmičenju „Hariclea Darclee“ i specijalnu nagradu na takmičenju „Toti dal Monte“ u Italiji. Godine 2014. je pjevao u ulogama Germonta u „Travijati“ u Teatru operi u Marseju (Francuska), i u Iasi, rumunskoj nacionalnoj operi, Volframa u Vagnerovom „Tanhojzeru“ u Nacionalnoj operi u Klužu, Silvija u Leonkavalijevim „Pajacima“, Šarplesa u Pućinijevoj „Madam Baterflaj“, Belkora u Donizetijevom „Ljubavnom napitku“ i Onjegina u Čajkovskovom „Evgeniju Onjeginu“ u Nacionalnoj operi u Bukureštu. U Rumunskoj nacionalnoj operi u Temišvaru je pjevao Renata u Verdijevom „Balu pod maskama“. Godine 2013. je nastupio kao Rodrigo u Verdijevom „Don Karlosu“, Ukleti Holanđanin u Vagnerovom „Holađaninu lutalici“, Ping u Pućinijevoj „Turandot“ u Nacionalnoj operi u Klužu. U Bergenu u Norveškoj je pjevao Germonta u Verdijevoj „Travijati“. Koncertno je pjevao ulogu Nabuka u Verijevom „Nabuku“ sa Mures filharmonijom u Rumuniji. U posljednje vrijeme je nastupao kao Mikele u Pućinijevom „Plaštu“ u Nacionalnoj operi u Klužu. U martu 2015. godine je nastupao u Teatru Operi u Masiju (Francuska) u Verdijevom „Balu pod maskama“, a 2016. je pjevao Germonta u „Travijati“ u Državnoj operi u Budimpešti.

Vinćenco de Lućia, klavir

Počinje da se školuje za klavir sa osam godina, pod vođstvom Maestra Paskvala Zgambata. Nakon prvih ispita na konzervatorijumu, učestvuje u brojnim takmičenjima pijanizma, gdje osvaja nagrade. Od 2005. do 2010. godine sarađuje sa različitim višeglasnim horovima u oblasti Kazerte u postavljanju misa u četiri glasa koje sam komponuje. Između 2009. i 2010. godine komponuje muziku za film „Djelimično pomračenje“. Godine 2010. osvaja drugu nagradu (prva nije dodijeljena) na međunarodnom konkursu „Città di Ostuni“ – Sekcija kamerna muzika, u sastavu klavir–violina–violončelo, s kojim iste godine nastupa na „Premio Delle Arti“ na konzervatoriju „Đuzepe Verdi“ u Milanu. Godine 2011. učestvuje u realizaciji pozorišne predstave „Muzički vrtovi“ u režiji Fabricija Đakomacija. Iste godine diplomira sa počastima na konzervatoriju „N. Sala“.