Loading Događaji

« Svi Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Milun Lutovac: „Ex Ponto”, izložba radova

12. avg 2022. od 20:30

MILUN LUTOVAC: „EX PONTO”, izložba radova 

 

O izložbi: 

 Ex Ponto” 

Iznad kopna i vode Mediterana prostire se vazdušni mediteran koji je sazdan od “dijaloga” Atlantskog okeana i Sahare.

Na tom beskrajnom vazdušnom polju, naizmjenično se nadmeću planetarni iluzionisti: Sahara, koja neštedemice, svuda, kad može, razastire svjetlost i beskrajno plavetnilo i Atlantik koji, kada se ne razmeće oblacima i kišom, iz svojih bisaga prosijava izmaglicu i prepoznatljiv vodeni prah.
Okružen mediteranskim svijetom Milun Lutovac živi i stvara u vremenu koje nazivamo prelaznim razdobljem. Međutim, dijalektički složen i sveobuhvatan proces promjena ne dešava se samo oko njega, već i u njemu samom. Priđemo li bliže jednoj od njegovih slika, doživljaj će zatražiti predah da se snađe u mreži izukrštanih linija međutim, utisci se brzo sređuju i zaustavljaju kada prikazano dosegne oblik i uprete se kao “riba”, u mrežu slike.
Lutovac, kao glasnik privida, unutar rođenjem date lokalne zatvorenosti, otuda i naslov postavke “Ex Ponto”, poseže za univerzalnom sveobuhvatnošću i suštinom koja izvire iz onog pojedinačnog i zaboravljenog svijeta, ličnog iskustva. Prostor Mediterana pored onog mjerljivog i vidljivog golim okom, postoji i u onom višeslojno-simboličkom i asocijativnom. Lutovac, to zna, pa iz svoje, oslobođene stega – autodidaktike, neophodne soli fantazije i podsvijesti, sna i jave svakog stvaralaštva, gradi svoj autentični stvaralački pogled koji nije okrenut ka lokalnoj samodovoljnosti, već pripada akcentima i bojama velikog svijeta.

 

O autoru: 

Milun Lutovac, teoretičar savremene umjetnosti, doktorirao je na Univerzitetu Donja Gorica, na katedri Teorije savremene umjetnosti. Bavio se pedagoškim radom (Gimnazija „Niko Rolović“ u Baru, 1996 – 2000.), a bio je i direktor Kulturnog centra u Baru u periodu od 2002 do 2007. Rukovodilac je Umjetničke galerije „Veliša A. Leković“ u Baru od 2014. godine. Angažovan je kao predavač na UDG/Fakultet umjetnosti u Podgorici.

Aktivno se bavi slikarstvom koje realizuje u domenu nadrealnih, asocijativnih fantazija i lirske apstrakcije. Primarno problemsko pitanje kojim se bavi posvećeno je vječnim sukobima prirodnih fenomena, koji personifikuju čovjeka i njegove unutrašnje konflikte nastale otuđenjem od pravih vrijednosti. Njegovo slikarstvo je posvećeno magijskom prostoru Mediterana, kao duhovnoj sveukupnosti i fizičkoj konkretnosti neodvojivih mikrokosmičkih elemenata: zemlje, vode, neba i čovjeka. Njegov likovni izraz karakteriše dinamika pokreta/kretanja, koju realizuje ekspresivnim gestom, svjetlošću, kontrapunktovima kolorističkih sukoba i hromatskih harmonija.

Autor je brojnih likovnih i književnih kritika, kao i monografije Stih i slika – Uticaj Njegoševog djela na stvaralaštvo Teodora Valeria, Pera Počeka i Petra Lubarde, u izdanju Narodne biblioteke „Radoslav Ljumović“, Podgorica, 2013. Ostvario je brojne samostalne izložbe: Tuzla („Zavjera igre“), Bar („Tajno lice knjige“, Mediterranean Sundance“, „Prolazi“), Podgorica („Deus ex Machina“, „Change“), Tivat („Human Migration“), Petrovac („Halellujah“).

Detalji

Datum:
12. avg 2022.
Vrijeme:
20:30
Kategorija događaja:

Mjesto

Galerija “Velimir A. Leković”

Organizator

JU Kulturni centar Bar