Loading Događaji

« Svi Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Jovan Jerkov: „Biophotonic”, performans – instalacija

20. avg 2022. od 20:30

JOVAN JERKOV : „BIOPHOTONIC“, performans – instalacija

 

O projektu:

 „Ljudi su počeli da recikliraju i čovjekovo tijelo. Hoće li duša u budućnosti ostati ista? Hoće li se jednog dana reciklirati i duša? Ako uopšte bude duša koje mogu (ponovo) da se recikliraju. Odgovore potražite u instalaciji BIOPHOTONIC. Ova instalacija predstavlja omaž kompakt diskovima (CD) i svim optičkim digitalnim medijima koji su refleksija svoga vremena, kao i generaciji koja je odrasla uz njih. 17. avgusta se navršava 35 godina od pronalaska CD-a. Informacije koje su upisane na CD-u predstavljaju odraz vremena koje smo proživjeli. One su nam ujedno pomogle da se obrazujemo ili informišemo. Sada i sama pomisao na određeni CD, evocira uspomene, emocije, kod tog vremena i na specifičan način nas vraća u one trenutke koje smo proveli čitajući, gledajući ili slušajući podatke sa njega. Noseći informacije iz tog vremena, CD nas je ujedno pripremio za novi tehnološki skok… CD-ovi se ispisuju svjetlošću i sadrže podatke koje može da „pročita“ samo svjetlo uz upotrebu tehnologije. Za neke CD-ove smo vezani i emotivno, kao što je to slučaj sa nekim predmetima koje više ne koristimo. Ta neraskidiva veza je kulminirala u reciklažu – u fizičkom smislu. I tada se postavlja pitanje što smo, u stvari, reciklirali: emocije, predmet ili nešto treće, što će možda buduće generacije odrediti.”

Jovan Jerkov

 

O instalaciji: 

Reciklirana umjetnost je u povoju i direktna je veza čovjeka sa potrebom da poštuje prirodu. Svakim danom ekološka umjetnost, napravljena od odbačenog materijala ili zaboravljenih predmeta, ima sve više pristalica čija je potreba da takvim stvarima udahnu novi život. Crna Gora je ekološka država i, u skladu sa stalnom potrebom da se sve više podiže svijest o zaštiti životne sredine i recikliranju, pred vama je instalacija BIOPHOTONIC. Biophotonic je skup skulptura slobodno postavljenih u prostoru (sa ili bez pjedestala) koji čine instalaciju koja je napravljena od CD-ova, DVD-eva i njihovih kutija. Instalacija je vezana za datum – 17. avgust (1982). Na taj datum 35 godina pronađen je CD koji je suštinski obilježio dio digitalne ere i jednu generaciju koja je rasla uz njih. Tehnološkim napretkom CD-ovi polako odlaze u zaborav i sve više postaju fosili digitalne ere, kao što je prije njih to bio slučaj sa disketama.

 

O autoru:

Jovan Jerkov je rođen 1980. godine u Podgorici. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju, na odsjeku za grafiku, u klasi prof. mr Mirka Toljića. Posjeduje diplome za predavanje: Likovne Kulture, Zdravih stilova života i Građansko vaspitanje. Dizajnom i marketingom se profesionalno bavi od 2006 god. Radio je kao dizajner, projekt menadžer u više dizajnerskih kuća i štamparija, kao i na poziciji direktora marketinga u Eurosalonu i Homemarket-u. Ima i iskustvo u radu sa djecom u školskom obrazovnom sistemu kao i sa djecom posebnih potreba. Radio je na implementaciji Volcano, kladise.me na tržištu Crne Gore kao i na njegovom marketinško, dizajnersko, informatično tehničkom razvoju. Kreator je više portala kao i sajtova. Ima iskustvo i u novinarstvu, nevladinom sektoru NVO. Jedan je od osnivača “Smotre kratke video forme” (AVI-fest) koja je imala proekcije kako u Crnoj Gori tako i u inostranstvu.

Realizovao je veliki broj samostalnih izložbi  i bio učesnik brojnih domaćih i međunarodnih kolektivnih.

Detalji

Datum:
20. avg 2022.
Vrijeme:
20:30
Kategorija događaja:

Mjesto

korzo ispred Dvorca kralja Nikole

Organizator

JU Kulturni centar Bar