Loading Događaji

« Svi Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Izložba “Svijet Osmanovih bicikala šarenih osamdesetih”

14. avgusta

bARS
“Svijet Osmanovih bicikala šarenih osamdesetih”
Autor: Osman Đokić
Galerija „Velimir A. Leković“
21.00h

 

Nakon zemljotresa 1979. godine, Bar je u potpunosti izmijenio fizionomiju-rapidan priliv stanovništva uslovio je podizanje velikog broja stambenih objekata u samom gradu, ali i na periferiji, kao i izgradnju pristupnih saobraćajnica. U ogromnom postotku, mladi, naročito iz udaljenijih naselja, okrenuli su se biciklima-to je bilo osnovno prevozno sredstvo za sve koji su željeli da što prije dođu do škole, na treninge, u večernji izlazak na korzo, ljeti na kupanje od Sutomora do Velikog Pijeska…
Jedan od onih koji je tada sopstveni inovativni duh pronalazača utkao u omiljene dvotočkaše bio je Osman Đokić (1967) iz Polja. Prvo profesionalno trkačko biciklo u Baru dobio je od oca još 1977, a od 1980. krenuo je sa izradom specifičnih vozila na koje niko nije ostajao ravnodušan. Pravio ih je od odbačenih djelova tuđih starih bicikala u radionici iza kuće, u „chopper“ varijanti, za dvoje, sa krovom… Izazivao je pažnju vozeći ih širom opštine.
I svi su na tavanu preživjeli sve ove godine. I u funkciji su.Danas je Osman Đokić uspješni barski privrednik, i vozi električni trotinet.

 

Detalji

Datum:
14. avgusta
Kategorija događaja: