Cerović: “U Baru se osjećam kao ‘Artist-in-residence'”

Srijedu, 3. jul na  „Barskom ljetopisu”obilježio je nastup Danijela Cerovića, jednog od najistaknutijih crnogorskih gitarista sa intezivnom međunarodnom karijerom. U kamernoj atmosferi dvorane Zavičajnog muzeja, ovaj profesor na crnogorskoj Muzičkoj akademiji, izveo je program njemačkog kompozitora Silvijusa Lepolda Vajsa, namjenski pripremljen za nastup na  „Ljetopisu”.

Sam Cerović je utemeljivač jednog od crnogorskih festivala. Nikšić Guitar festival” samo jedan je od poduhvata u njegovoj besprekornoj biografiji, a takva okupljanja, kako kaže znače i za gradove i za umjetnike podjednako.

„’Barski ljetopis’ je posljednjih nekoliko godina mnogo doprinio da se fokus kulturne scene, i stvaralaca i publike, prenese i ovdje u Bar, i definitivno mislim da bi ključ nekog još boljeg i intenzivnijeg kulturnog života svakako bila i saradnja između festivala, planiranje datuma, zajedničkog programa i nastupa. Nadam se da će to u budućnosti biti moguće“, bio je optimističan Cerović.

Danijel Cerović redovno predaje na majstorskim kursevima u zemlji i inostranstvu, na eminentnim univerzitetima širom Amerike, Kanade, Kine i Evrope. Takođe, aktivan je i kao predavač na prestižnim festivalima širom svijeta a često je i član žirija na međunarodnim takmičenjima za gitaru.

Studenti iz njegove klase redovno osvajaju visoka priznanja na domaćim i međunarodnim takmičenjima za gitaru, te sa uspjehom predstavljaju Muzičku akademiju na koncertnim podijumima.

„Očigledno je da je crnogorska škola gitare dobra, jer ima dosta mladih gitarista koji su karijere gradili i napravili van granica Crne Gore, što je i prirodno jer je ovo tržište u kulturnom smislu, malo i svedeno. Sreća je da imamo dobre umjetnike, i ne samo gitariste, koji predstavljaju našu zemlju u najljepšem svjetlu“, istakao je Cerović ocjenjujući domaću gitarsku scenu.

Skoro da nema grada na svijetu u kojem se nisu čula virtuozna izvođenja ovog istaknutog gitariste. Iza njega su i brojna CD izdanja, kako solo tako i u saradnji sa brojnim kolegama. Ipak od svih trenutaka u svojoj bogatoj karijeri, Cerović ističe upravo one koje podijeli sa svojom, domaćom, publikom. A kako je i sam rekao, barska se upravo pod „domaćom“ i podrazumijeva.

„Važni momenti su kad imam priliku da sve podijelim sa mojom publikom u Baru, Nikšiću, Podgorici, Cetinju. Takvih prilika nije bilo pretjerano puno posljednjih godina i sretan sam što imam više mogućnosti da nastupam ovdje. U Baru se osjećam kao „Artist-in-residence“ i više sam nego zadovoljan činjenicom da sam prisutan ovdje, naročito na festivalu „Barski ljetopis“ koji i ove godine okuplja izuzetne umjetnike i programe, a na kraju krajeva i brojnu publiku“, zaključio je Cerović.

O Cerovićevom profesionalizmu dodatno govori i činjenica da je, uprkos sinoćnjem privremenom nestanku električne energije, nastavio koncert sviravši u gotovo potpunom mraku, a publika je njegov gest i posvećenost muzici pozdravila gromoglasnim aplauzom.