„Barskim ljetopisom grad je dobio jednu od značajnijih ljetnjih scena na kulturnoj mapi Crne Gore“

Trideset prvo izdanje „Barskog ljetopisa“, u organizaciji Kulturnog centra Bar, otvoreno je sinoć, 16. juna velikim koncertom Crnogorskog simfonijskog orkestra, kome je ovo bio prvi nastup u Baru. Orkestrom je dirigovao maestro Grigorij Krasko. Prisutnima, kojih je na Šetalištu kralja Nikole, pri gradskoj marini, bilo više stotina, na samom početku obratili su se ministar kulture Aleksandar Bogdanović, koji je zvanično i otvorio festival i Dušan Raičević, potpredsjednik barske Opštine.

Ministar Bogdanović je, otvarajući festival istakao da je njime grad Bar dobio jednu od značajnijih ljetnjih scena na kulturnoj mapi Crne Gore.

Svojom koncepcijom i trajanjem festival „Barski ljetopis“ umnogome je odgovorio na istorijsku zadatost u kojoj su sažeti kodovi kulture, duhovnosti i običaja, slagani vjekovima na ovom priobalju i njegovom zaleđu. Publici ovog festivala ponuđen je jedan atraktivan i dinamičan koncept ljetnje kulturne scene. Ovogodišnji program „Barskog ljetopisa“ pokazuje da se prilikom njegovog koncipiranja težište stavilo na aktuelna kretanja u umjetničkom stvaralaštvu regiona, koja dubinski ispituju neuralgije ovog prekretničkog vremena, što je najprisutnije u pozorišnom i književnom segmentu festivala. Posebne pohvale zavređuje segment pratećeg programa u kom je planirano niz akcija koje prezenterski koncept pomjeraju ka onom interaktivnom, čime se brišu granice između umjetnika i publike, kreacije i posmatranja, kazao je Bogdanović čiji je resor i ove godine pokrovitelj „Ljetopisa“. Osim njega podršku festivalu pružaju i lokalna Turistička organizacija i Opština Bar.

Potpredsjednik Raičević je u svom obraćanju, afirmišući jedinstven koncept koji umjetnost nudi svima, naglasio važnost kontinuiteta koji je postignut u kulturno-umjetničkom životu Bara.

Nakon vrlo uspješne implementacije nove dimenzije i prezentacije barskog kulturnog ljeta realizovane tokom prošlogodišnjeg, jubilarnog izdanja Ljetopisa, pozitivne vibracije ljeta u formi nora, riječi i djela prenijete su i na zimsku scenu koja je vedrila naš grad sve do kraja maja mjeseca, večeras nastavljamo otvaranjem ove velike mediteranske fešte vedrog duha, pokreta i riječi, kazao je Raičević.

Direktorka „Ljetopisa“, Ksenija Popović istakla je fokuse ovogodišnjeg festivala i iskazala zadovoljstvo reakcijama publike na samo otvaranje.

Prošle godine smo se fokusirali na obnovu i revitalizaciju dramskog programa. Ove godine na red je došao muzički program i tako ćemo redom iz godine u godinu nastojati da unaprijedimo jedan po jedan segment i da ga inoviramo. Nije toliko ni problem u kvalitetima koliko je problem u nekoj stagnaciji koju smo željeli da prevaziđemo i, s obzirom na to da je ova godina evidentno fokusirana na muzički program bilo je prirodno da upravo njime otvorimo festival. Ovo je prvi put da Crnogorski simfonijski orkestar nastupa na „Ljetopisu“ i ovo je prvi put da se koncerti održavaju na ovoj lokaciji. Mi smo najprije srećni što je publika prepoznala to kao dobro mjesto i odabir i reagovala tako kako je reagovala. Vjerujem da će prepoznati i kvalitet ostalih programa, dodala je Popović.

Sinoćnje otvaranje upriličeno je uz podršku kompanije A.D. Marina Bar i u saradnji sa Muzičkim centrom Crne Gore, čiji direktor Žarko Mirković vjeruje da je ovo samo početak jedne duge i uspješne interakcije.

Raduje nas što smo prvi put i u Baru i na „Ljetopisu“. Iznad svega radujemo se što smo festival otvorili na način na koji on to zaslužuje, na način koji najavljuje dva zaista bogata mjeseca, kazao je Mirković.

Program „Ljetopisa“, nakon književne večeri Dušana Vesića, nastavlja se Festivalom horova koji će se održati 18, 19. i 20. juna. U toku ta tri dana, na Šetalištu kod gradske marine nastupiće crnogorski horovi: „Kic Pop“ iz Podgorice, hor „Jedinstvo“ iz Kotora, horovi „Zima“ i „Antivari Musica“ iz Bara, kao i Hor Umjetničke škole „Vasa Pavić“ iz Podgorice, koji će tom prilikom izvoditi savremene obrade. Svi koncerti počinju u 21.30h.