Baranka Ivana Cikić (gitara) nastupila pred svojom publikom u Dvorcu

Baranka, Ivana Cikić, nastupila je sinoć pred svojom publikom u sali Dvorca kralja Nikole, izvodeći na gitari repertoar koji se sastojao od kompozicija Baha, V. Ivanovića, Belinatija, Bogdanovića…Svoj solistički nastup upotpunila je pratnjom još nekoliko instrumenata, kao što u violine i violončelo.

“Veoma sam zadovoljna što sam imala priliku da opet sviram pred barskom publikom iako to nosi i određenu odgovornost. Ali, baš sam srećna i zadovoljna utiscima publike. Nadam se da su i oni uživali“, kazala je gitariskinja Ivana Cikić.

U toku školovanja i muzičkog usavršavanja, na muzičkim festivalima mladih u Crnoj Gori, šest puta je osvajala Zlatnu liru kao solista i u kamernim ansamblima, a 2004. godine i Specijalnu nagradu. Dobitnica je i nekoliko nagrada na međunarodnim festivalima. Pohađala je  seminare i majstorske kurseve usavršavala kod brojnih eminentnih profesora. Pored svega toga, za umjetnika, tvrdi ona, bitni su i nastupi na festivalima ko što je Ljetopis. Uz to, sve to doprinosi i poboljšanju statusa klasične gitare u našem društvu.

“Svako predstavljanje publici puno znači i predstavlja jednonovo iskustvo, pogotovo kad svirate u rodnom gradu. U pedagogoiji sam već par godina i to je iskustvo sasvim drugačije od ovog koji podrazumijevaju nastupi, ali podjednako divno. Zainteresovane djece za gitaru ima. Naše muzičke škole su pune mladih talenata“, istakla je umjetnica.

Ivana Cikić je rođena je 1989. godine u Baru, gdje je završila nižu muzičku školu u klasi Ranka Opančine. Srednju muzičku školu “Vasa Pavić” u Podgorici, završila je, takođe sa odličnim uspjehom, 2006. godine. Poslije završenih osnovnih studija na Muzičkoj akademiji na Cetinju u klasi prof. Srđana Bulatovića, četvrtu godinu je pohađala i uspješno završila 2010. na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Vere Ogrizović, gdje je dovršila i Master studije sa najvišom ocjenom. Bavi se pedagogijom, kao profesor gitare radi u muzičkim školama u Baru i Budvi.